Σε λανθασμένο δρόμο προς τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα, με τις φαρμακευτικές εταιρίες να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων μέτρων για την είσοδο νέων φαρμάκων (εδώ).
Ο πρόεδρος του PhRMA Innovative Forum και της Pfizer Ελλάδος, J. Sage εξήγησε από το βήμα του 5ου Clinical Research Conference τη σημασία της καινοτομίας τόσο στην υγεία των πολιτών της χώρας όσο και στη διασφάλιση ουσιαστικής εξοικονόμησης.
Ο κ. Sage συμφώνησε με την ανάγκη αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, αλλά τόνισε πως σε αρκετές περιπτώσεις οι νέες θεραπείες σώζουν ζωές, προσφέρουν υγεία και εξοικονομούν σημαντικούς πόρους. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εμβόλια, όπου για κάθε ένα 1 δολάριο που ξοδεύεται εξοικονομούνται 10 δολάρια για το σύστημα υγείας, από την ανάγκη θεραπείας, νοσηλείες, χαμένες εργατοώρες, θανάτους. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι στατίνες, οι οποίες όταν εισήχθησαν στη δεκαετία του ’90 μελέτη διαπίστωσε ότι, κάθε για κάθε 24 δολάρια που δαπανώνται για καρδιολογικά φάρμακα εξοικονομούν 89 δολάρια από μειωμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Στον αντίποδα, υπάρχουν παραδείγματα χωρών που εφάρμοσαν ένα rebate ως είδος entry fee, χωρίς τα αποτελέσματα που περίμεναν. Το παράδειγμα της Κύπρου επανέλαβε ο κ. Sage , όπου εισήχθη αντίστοιχο rebate, αλλά μόλις στο 8,5% που εμπόδισε από την είσοδο στη χώρα 20 σημαντικών νέων φαρμάκων.
Συνολικά η φαρμακοβιομηχανία παράγει 80% περισσότερη αξία ανά υπάλληλο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, στην Ελλάδα συνεισφέρει 87,400 θέσεις εργασίας και 6.2 δισ. ευρώ ή περίπου το 3,5% το ΑΕΠ.
“Η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη”, σχολίασε ο κ. Sage, σημειώνοντας και τις χαμένες ευκαιρίες στις κλινικές μελέτες.
Είναι ενδεικτικό πως μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες σημαίνει 220 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και 4.300 θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων, (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ).
«Για τους έλληνες ερευνητές οι κλινικές μελέτες σημαίνουν πόρους για ερευνητικό έργο, εξειδίκευση, γνώση και διεθνές κύρος, ενώ για τους ασθενείς σημαίνουν γρήγορη πρόσβαση σε νέες θεραπείες» ανέφερε , συμπληρώνοντας πως η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για το σύστημα υγείας – που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη νέων κλινικών μελετών, αύξησε τεκμηριωμένα το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα κατά σχεδόν 1 έτος.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας, ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Pharmaserve – Lilly S.A.C.I, σημείωσε πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαζόμαστε καθημερινά και τακτικά» και αποδοκίμασε την πολιτική του Υπουργείου Υγείας στο φάρμακο. «Δυστυχώς τα μέτρα κατά της φαρμακευτικής καινοτομίας που έχουν ανακοινωθεί κι ευτυχώς ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν βοηθάνε στην κατεύθυνση πουθέλουμε» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η κλινική έρευνα δεν είναι ανεξάρτητη απ’ όσα γίνονται στη χώρα και στην αγορά φαρμάκων. «Χαίρομαι που δεν το βάζουμε κάτω!» κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ