Με 35 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις Ιδιωτικές Κλινικές.
Σε ισχύ βρίσκεται από τις 20 Ιουλίου 2015 ο νέος αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23% για τις υπηρεσίες των ιδιωτικών κλινικών, ο οποίος έχει διπλή επίπτωση: τόσο στο κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας όσο και σε βάρος του ασθενούς, χωρίς μάλιστα ακόμη να έχει αποφασιστεί αν ο ήδη ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί περαιτέρω, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης που επίκειται με τους δανειστές.
Χαριστική βολή για τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, χαρακτηρίζει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ) χαρακτηρίζει, τονίζοντας ότι εάν εφαρμοστεί, οι υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές θα καταστούν απαγορευτικές για τους μη προνομιούχους.
“Οι μεν ιδιωτικές κλινικές καταβάλλουν τον ΦΠΑ που τις αφορά, ο δε ΕΟΠΥΥ τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια τα συμπεριλαμβάνει στο claw back και δεν τα αποδίδει. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ασθενή. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι το μέτρο αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τις δημόσιες δομές με τεράστιο αριθμό ασθενών, στερώντας από ορισμένους ασφαλισμένους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας, που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να προσφέρει, ή προσφέρει οριακά το ΕΣΥ”, σημειώνει σχετικά.
Ο ΣΕΚ προειδοποιεί, επιπλέον, ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και ότι ταυτόχρονα, θα σημάνει τη de facto κατάρρευση της προσπάθειας ανάπτυξης και εξωστρέφειας που γίνεται με όχημα τον Ιατρικό Τουρισμό.
“Η συζήτηση για ανάπτυξη ανταγωνιστικού προϊόντος σε μια πολλά υποσχόμενη μορφή τουρισμού χάνει κάθε νόημα, όταν σε ανταγωνιστικές χώρες ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 0-10 %” λέει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) διερωτάται γιατί ενώ ο ΦΠΑ αυξάνεται από 13% σε 23% για τις Ιδιωτικές Κλινικές, τα φάρμακα επιβαρύνονται με 6%, οι Διαγνωστικές εξετάσεις με 0% και οι νέες Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, που πραγματοποιούν ίδιες επεμβάσεις με τις Ιδιωτικές Κλινικές επιβαρύνονται με 0%. “Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. Ευρώ, που φυσικά θα καταβάλουμε εμείς άμεσα και κατόπιν ο ΕΟΠΥΥ αυθαίρετα θα αρνηθεί την πληρωμή του”, αναφέρει περαιτέρω, εννοώντας την υποχρέωση του clawback και του rebate.
Εκτιμά, ταυτόχρονα, πως ο συγκεκριμένος φόρος όταν αφορά ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσε να μην επιβαρύνει καν τα τιμολόγια των Κλινικών, καθώς “αποτελεί εσωτερική διακίνηση χρήματος μεταξύ κωδικών του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις Τεχνικές Εταιρίες για έργα προς το Δημόσιο, σύμφωνα με νόμο του Δεκεμβρίου 2014”.
Με βάση τα προαναφερόμενα, αλλά και με δεδομένη την μέχρι πρότινος τραπεζική αργία σε συνδυασμό με τα σωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ, η ΠΕΙΚ ζητά να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 40 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή προκαταβολών νοσηλίων τουλάχιστον 2 μηνών (Μαρτίου και Απριλίου 2015) των Γενικών και Νευροψυχιατρικων Κλινικών, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ