Close-up of a devastated young man holding his head in his hands and friends supporting him during group therapy
Το «τσουνάμι» της COVID-19 είχε συνέπειες και στους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης, σε εργαζόμενους/ες και υπηρεσίες στήριξης. Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, τα απαγορευτικά μέτρα και ο φόβος για την πανδημία μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας μέσα στο 2020, ιδιαίτερα από εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα θεραπευτικά προγράμματα αξιοποίησαν ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να συνεχιστούν συμβουλευτικές, θεραπευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μειονέκτημα της προσέγγισης αυτής ήταν ο περιορισμός της εξωστρέφειας της θεραπευτικής διαδικασίας και της αλληλεπίδραση των θεραπευτικών προγραμμάτων με την κοινωνία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία «άγγιξαν» και την κοινωνική επανένταξη των μελών του ΚΕΘΕΑ, καθώς διέτρεχαν κίνδυνο υποτροπής.
Κατά την προηγούμενη χρονιά επετεύχθη η θεραπευτική συνέχεια για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ και η ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια για νέους/ες εξυπηρετούμενους/ες. Επίσης , νέες μονάδες για διαφορετικές μορφές εξάρτησης και για ειδικές ομάδες πληθυσμού. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι δράσεις αυτές αφορούσαν άτομα με διπλή διάγνωση, χρήστες και χρήστριες στον δρόμο και νεαρά άτομα με πρόβλημα χρήσης και παραβατικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2019 και μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία 29 νέες μονάδες.
Η πλειονότητα αυτών είχαν εμπλακεί με τη χρήση από την ηλικία των 15 ετών με κάνναβη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα 18 έτη παγιώνεται η χρήση της ουσίας, την οποία δηλώνουν ως κύρια ουσία κατάχρησης 14 περίπου χρόνια αργότερα, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ. Από αυτούς το 42,8% δηλώνει την ηρωίνη, το 33,6% τη κάνναβη. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρείται συνεχή αύξηση στη χρήση κοκαΐνης ως κύριας ουσίας με 17,8% το 2020 έναντι 14,2% το 2019.
Το ΚΕΘΕΑ έτεινε χείρα βοηθείας σε 1.957 άτομα για την εξάρτηση από το αλκοόλ, την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, και την προβληματική χρήση του διαδίκτυο/gaming. Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για αυτές τις εξαρτήσεις, καθώς φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία.
Οι προαναφερόμενοι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας των άμεσων και έμμεσων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στο φαινόμενο των εξαρτήσεων. Ο ΚΕΘΕΑ τονίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων, ενδυναμώνοντας με υλικούς και ανθρώπινους πόρους.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ