Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Για να γίνει αυτό, δεν έχει να κάνει μόνο με την κυβέρνηση. Χρειάζεται να συστρατευτούν και τα άλλα κόμματα, κοινωνικοί φορείς, αλλά και η Εκκλησία.
Το παρακείμενο διάγραμμα της δημοσκόπησης δείχνει ότι το 40% εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί λένε ότι δεν το έχουν κάνει γιατί φοβούνται τις παρενέργειες των εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι πιθανό να εμβολιαστούν, αν ξεπεράσουν το φόβο. Αν ενημερωθούν ορθά και με επιμονή ότι οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι υπαρκτοί, αλλά απειροελάχιστοι σε σχέση με τις επιπλοκές της covid-19.
Προφανώς, τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να μην κολλήσουν τον ιό, αρκεί να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας. Πολιτεία και επιστήμονες πρέπει συστηματικά να επιχειρήσουν να διαλύσουν αυτό το σκεπτικό. Να αποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ρίσκο αυτής της συμπεριφοράς είναι μεγάλο και ανώφελο.
Και όχι μόνο αυτοί. Όλοι όσοι έχουμε εμβολιαστεί αξίζει να κάνουμε μία προσπάθεια να πείσουμε τους ανεμβολίαστους γύρω μας, που παραμένουν ανεμβολίαστοι λόγω του φόβου των παρενεργειών. Από την άλλη, δεν νομίζω ότι αξίζει να προσπαθήσει να πείσει κάποιος το 23% που δεν πιστεύουν στην πανδημία ή ότι αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ειδική διαχείριση χρειάζεται για τη διαχείριση του 19% που δηλώνει ότι δεν εμβολιάζεται από αντίδραση στην πίεση. Μάλλον πρόκειται για απλή δικαιολογία με ιδεολογικό μανδύα για να καλυφθεί η επιλογή τους. Πιστεύω πως στην πραγματικότητα φοβούνται τις παρενέργειες ή δεν πιστεύουν στην πανδημία, αλλά δεν θέλουν να το δηλώσουν. Όπως και να έχει, χρειάζεται να μελετηθεί η διαχείριση αυτών των ατόμων.
Ενδιαφέρον έχει και το 11% που δηλώνουν ότι δεν εμβολιάζονται για θρησκευτικούς λόγους. Εδώ χρειάζεται μελέτη για να διαπιστωθεί σε βάθος περί τίνος πρόκειται και να υπάρξει πιο στενή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και όχι μόνο με αυτή.
Είναι σαφές έπειτα από όλα αυτά, ότι η επικοινωνιακή πολιτική για τον εμβολιασμό δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και να περιορίζεται σε μία συνέντευξη της Μαρίας Θεοδωρίδου και του Μάριου Θεμιστοκλέους κάθε Δευτέρα. Ούτε αιχμή του δόρατος να είναι εκφοβιστικά μηνύματα από τα ΜΜΕ για να φοβηθούν οι γονείς και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εδώ και εβδομάδες δείχνει να μένει στάσιμο. Ήταν αναμενόμενο και συνέβη και σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιορίζεται μόνο να δρέπει τις δάφνες για την οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και της ψηφιακής πλατφόρμας των ραντεβού.
Δυστυχώς, έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Έπρεπε ήδη να έχουμε προετοιμαστεί για το τι θα κάνουμε επικοινωνιακά, όταν θα ανακόπτονταν το ενδιαφέρον των πολιτών για τους εμβολιασμούς. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Υπάρχουν περιθώρια να πειστούν όσοι φοβούνται τις παρενέργειες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ