Σήμερα, δημοσιεύτηκε μία σημαντική απόφαση του Βασίλη Κικίλια. Για πρώτη φορά, τίθενται οι στρατηγικοί στόχοι στην Υγεία για το 2021. Πρόκειται όμως για απλή έκθεση ιδεών, καθώς δεν λέει λέξη για πόρους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Επί της αρχής, είναι πολύ θετικό, που τίθενται οι στρατηγικοί στόχοι στην Υγεία. Αυτός πρέπει είναι ο ρόλος του εκάστοτε υπουργού Υγείας: Σε επιτελικό επίπεδο, να θέτει τους στόχους για τη βελτίωση της υγείας των Ελλήνων και το σύστημα υγείας.
Προφανώς, όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Για να υλοποιηθούν οι στόχοι, πρέπει να σχεδιαστούν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Και στη συνέχεια φυσικά, να γίνει αξιολόγηση και να εξεταστεί, αν και κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, που τέθηκαν.
Άλλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι στρατηγικοί στόχοι θα μείνουν στα χαρτιά. Και δυστυχώς, στο χώρο της υγείας, έχουμε πολλές εξαγγελίες και στόχους, που ουδέποτε έγιναν πράξη: Οικογενειακός γιατρός, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσλήψεις νοσηλευτών, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης, σύστημα νοσηλίων στο ΕΣΥ για να αναφέρω τα πιο σημαντικά.
Η απόφαση του Βασίλη Κικίλια περιλαμβάνει πολλά από όσα μόλις ανέφερα, πλειοδοτώντας σε επίπεδο εξαγγελιών. Στις 19 σελίδες της απόφασης, έχουν συμπεριληφθεί όλα όσα δεν έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια (και όσα ίσως δεν θα γίνουν ούτε στα επόμενα 30!). Σταχυολογώ ορισμένα:
Φυσικά, ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, το οποίο – καλά καταλάβατε – περιλαμβάνει ορισμένα από όσα πρέπει να είχαμε κάνει εδώ και μήνες, αμέσως μετά το πρώτο κύμα. Ας αναφέρω μερικά:
Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια εδώ και καιρό. Διαχρονικά και διακομματικά έχει αποδειχτεί από όλες τις κυβερνήσεις ότι από στόχους πάμε πολύ καλά. Εκεί που πάσχουμε είναι πως να μετουσιώσουμε τα σχέδια και τους στόχους σε πράξη.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν παρουσιαστεί αρκετές μελέτες και κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του ΕΣΥ. Είναι ανάγκη, η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πόσα χρήματα επιπλέον μπορεί να διαθέσει σε βάθος 5ετίας, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί με τα χρήματα αυτά, ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Και όλα αυτά να αποτυπωθούν σε ένα ελληνικό Μνημόνιο.
Χωρίς Μνημόνιο δεν θα γίνει τίποτε…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ