Σήμερα, δημοσιεύτηκε μία σημαντική απόφαση του Βασίλη Κικίλια. Για πρώτη φορά, τίθενται οι στρατηγικοί στόχοι στην Υγεία για το 2021. Πρόκειται όμως για απλή έκθεση ιδεών, καθώς δεν λέει λέξη για πόρους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Επί της αρχής, είναι πολύ θετικό, που τίθενται οι στρατηγικοί στόχοι στην Υγεία. Αυτός πρέπει είναι ο ρόλος του εκάστοτε υπουργού Υγείας: Σε επιτελικό επίπεδο, να θέτει τους στόχους για τη βελτίωση της υγείας των Ελλήνων και το σύστημα υγείας.
Προφανώς, όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Για να υλοποιηθούν οι στόχοι, πρέπει να σχεδιαστούν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Και στη συνέχεια φυσικά, να γίνει αξιολόγηση και να εξεταστεί, αν και κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, που τέθηκαν.
Άλλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι στρατηγικοί στόχοι θα μείνουν στα χαρτιά. Και δυστυχώς, στο χώρο της υγείας, έχουμε πολλές εξαγγελίες και στόχους, που ουδέποτε έγιναν πράξη: Οικογενειακός γιατρός, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσλήψεις νοσηλευτών, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης, σύστημα νοσηλίων στο ΕΣΥ για να αναφέρω τα πιο σημαντικά.
Η απόφαση του Βασίλη Κικίλια περιλαμβάνει πολλά από όσα μόλις ανέφερα, πλειοδοτώντας σε επίπεδο εξαγγελιών. Στις 19 σελίδες της απόφασης, έχουν συμπεριληφθεί όλα όσα δεν έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια (και όσα ίσως δεν θα γίνουν ούτε στα επόμενα 30!). Σταχυολογώ ορισμένα:
- Λήψη μέτρων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την εξάλειψη των εμποδίων στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και στην άρση των ανισοτήτων στην υγεία.
- Ανάπτυξη, σε όλη τη Xώρα, Δικτύου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
- Δημιουργία και λειτουργία, σε όλη τη Χώρα, δομών για την πρόληψη και τη θεραπεία χρονίων νοσημάτων.
- Δημιουργία και λειτουργία, σε όλη τη Χώρα, Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας με σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και των σχετικών δαπανών, όπου θα πραγματοποιούνται συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις (οφθαλμολογικές, ορθοπεδικές, ενδοσκοπήσεις, κ.λ.π.), διαγνωστικές εξετάσεις και ορισμένες θεραπείες ( π.χ. ογκολογική αγωγή) , οι οποίες δεν απαιτούν μακράς διάρκειας νοσηλεία.
- Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας υγείας, νοσηλείας και ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς και πάσχοντες από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.
- Βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προαγωγής, πρόληψης και φροντίδας υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Εντατικοποίηση της καταπολέμησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
- Λειτουργική αναβάθμιση των δημόσιων δομών αποθεραπείας – αποκατάστασης. 11. Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού, μέσω τεκμηριωμένων διαδικασιών ποιότητας.
- Σχεδιασμός και υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου.
- Βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας.
- Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
- Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών για τον Αυτισμό και το Alzheimer.
- Οργάνωση και λειτουργία Τμημάτων Γηριατρικής σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας, με μακροπρόθεσμο σκοπό την οργάνωση Γηριατρικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Φυσικά, ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, το οποίο – καλά καταλάβατε – περιλαμβάνει ορισμένα από όσα πρέπει να είχαμε κάνει εδώ και μήνες, αμέσως μετά το πρώτο κύμα. Ας αναφέρω μερικά:
- Υλοποίηση υποσυστήματος Τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με COVID-19, στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
- Διασύνδεση Κινητών Ομάδων Υγείας Ειδικού Σκοπού με το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Σχεδιασμός στρατηγικών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και διαμόρφωση οδηγιών, για όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, αναφορικά με τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19.
- Δημιουργία κινητών Μονάδων για την κατ ́οίκον φροντίδα ψυχικά πασχόντων και δράσεις τηλεψυχιατρικής παρακολούθησης.
- Οδηγίες λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας της τρίτης ηλικίας (Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων), καθώς και ενίσχυση του Προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, για την υποστήριξη και τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνοι τους.
Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια εδώ και καιρό. Διαχρονικά και διακομματικά έχει αποδειχτεί από όλες τις κυβερνήσεις ότι από στόχους πάμε πολύ καλά. Εκεί που πάσχουμε είναι πως να μετουσιώσουμε τα σχέδια και τους στόχους σε πράξη.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν παρουσιαστεί αρκετές μελέτες και κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του ΕΣΥ. Είναι ανάγκη, η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πόσα χρήματα επιπλέον μπορεί να διαθέσει σε βάθος 5ετίας, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί με τα χρήματα αυτά, ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Και όλα αυτά να αποτυπωθούν σε ένα ελληνικό Μνημόνιο.
Χωρίς Μνημόνιο δεν θα γίνει τίποτε…