Σήμα κινδύνου εκπέμπεται για την υγεία των παιδικών από την κατάχρηση των ακουστικών σε έρευνα που συμμετείχαν γονείς και συγκεκριμένα στην Εθνική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών του Πανεπιστημίου του Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital. Δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ηλικίας δημοτικού ή γυμνασίου χρησιμοποιούν συσκευές ήχου και οι ειδικοι προειδοποιούν για σημαντικές επιπτώσης στην υγεία των αυτιών των παιδιών.
Η έρευνα δεν αφορούσε όπως θα ανάμενε κανείς εφήβους, αλλά παιδιά ηλικίας 5-12 ετών που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές ήχου, δηλαδή ακουστικά κεφαλής (headphones) και ακουστικά ψείρες (earbuds), όπως αναφέρει το eurekalert.org . Το 50% των συμμετεχόντων γονέων δήλωσε ότι τα παιδιά περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα χρησιμοποιώντας τα, ενώ ένας στους έξι δήλωσε τουλάχιστον δύο ώρες χρήσης.
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για τη παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλές εντάσεις θορύβου, καθώς ενδεχομένως να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, έως απώλεια ακοής ή ακόμη να προκαλέσει εμβοές. Ακόμη και σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης η έκθεση σε θόρυβο είναι πιθανό να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, την μάθησή τους, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή τους πίεση. Όχι τυχαία η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε δήλωση πέρυσι για την ανάγκη μείωσης των κινδύνων θορύβου για τα παιδιά, σχετικά με την μεγαλύτερη έκθεσή τους μέσω προσωπικών συσκευών ακρόασης. Η παιδίατρος του νοσοκομείου που διεξήγαγε την έρευνα Susan Woolford εξήγησε ότι «τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού λαμβάνουν τα ηχητικά κύματα για να σας βοηθήσουν να ακούσετε. Όταν αυτά καταστραφούν ή πεθάνουν, η απώλεια ακοής είναι μη αναστρέψιμη». Στην περίπτωση των παιδιών ιδιαίτερα θεωρούνται «πιο ευάλωτα σε πιθανή βλάβη από την έκθεση σε θόρυβο, επειδή το ακουστικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Οι ακουστικοί τους πόροι είναι, επίσης, μικρότεροι από των ενηλίκων, εντείνοντας τα αντιληπτά επίπεδα ήχου».
Αξιοσημείωτο είναι πως μόνο το 50% των γονέων δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τη χρήση συσκευών ήχου από το παιδί τους. Στις περιπτώσεις παιδιών που τις χρησιμοποιούν για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό οι γονείς να θέσουν όρια χρόνου ή έντασης σε σύγκριση με τους γονείς που αναφέρουν λιγότερη χρήση ακουστικών από το παιδί τους. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα απλό τέχνασμα για να εκτιμήσουν το επίπεδο ντεσιμπέλ της συσκευής ήχου του παιδιού τους μιλώντας με κανονική φωνή από μικρή απόσταση. Εάν το παιδί δεν μπορεί να ακούσει, αυτό υποδηλώνει ότι η ένταση του ήχου είναι πολύ δυνατή.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ