Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας πρέπει να δουν επειγόντως τον γιατρό τους, αν έχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η δυσκολία στην αναπνοή, τα πρησμένα πόδια και το ξύπνημα τη νύχτα για τουαλέτα μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια μίας μορφής καρδιακής ανεπάρκειας, που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και ονομάζεται περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια (PPCM).
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Failure 2019, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα.
Η νόσος επηρεάζει περίπου μία στις 1.000 εγκύους παγκοσμίως και είναι απειλητική για τη μητέρα και το μωρό. Η καρδιά διατείνεται και η αριστερή κοιλία έχει μειωμένη απόδοση, προκαλώντας συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, οιδήματα.
«Γενικά, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τη φυσιολογική δυσφορία της εγκυμοσύνης από τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Δρ. Tobias Pfeffer, καρδιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου. «Η μελέτη μας δείχνει ότι ο κίνδυνος της PPCM είναι 5 φορές υψηλότερος στις γυναίκες που έχουν λάβει θεραπεία γονιμότητας και συνεπώς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η δυσφορία μπορεί να μην είναι καλοήθη. Η νόσος διαγιγνώσκεται συχνά πολύ αργά, με άμεσες συνέπειες στην πρόγνωση»
«Σε όλες τις γυναίκες, που έχουν συλλάβει τεχνητά, οι γυναικολόγοι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους καρδιακούς ελέγχους, μετά την τοκετό ή λίγο πριν, για να αποκλείσουν την ύπαρξη της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας», δήλωσε η καθηγήτρια καρδιολογίας Denise Hilfiker-Kleiner.
Όπως ανέφερε, το ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο εξωσωματικής κυμαίνεται μεταξύ 10% και 50% ανάλογα με την ηλικία και τη μέθοδο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους θεραπείας. Οι χαμένες εγκυμοσύνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια.
Τα αυξανόμενα ποσοστά επιτυχίας και η οικονομική προσιτότητα οδήγησαν σε μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των μωρών που γεννήθηκαν με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, αυξήθηκε από 1,6% το 2006 σε 2,6% το 2016 και στη Δανία από 6,1% το 2012 σε 10% το 2018.
Η μελέτη διαπίστωσε υψηλά ποσοστά υπογονιμότητας σε ασθενείς με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια. Το ένα τρίτο αντιμετώπιζε δυσκολία να μείνει έγκυος παρά την τακτική σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον έξι μήνες, σε σύγκριση με το 20% περίπου του γενικού πληθυσμού στη Γερμανία. Οι γεννήσεις με εξωσωματική ήταν 5 φορές πιο συχνές σε γυναίκες με PPCM.
«Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση είναι συνήθως μεγαλύτερες και ο τοκετός γίνεται συχνότερα με καισαρική τομή, επομένως έχουν ήδη δύο παράγοντες κινδύνου για περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια», δήλωσε η καθηγήτρια Hilfiker-Kleiner.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ