του Κώστα Κάππα,
Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η κινητή τηλεφωνία τεχνολογίας 2G μετέδιδε μόνο φωνή. Το 3G μάς έβαλε στον κόσμο του Internet, αλλά όχι του Video. Στο 4G ανταλλάσσουμε videos, «κατεβάζουμε» ταινίες, βλέπουμε livestream κ.ά.
Με τη γενιά 5G ανοίγει ένας νέος κόσμος επικοινωνίας, όπου ο χρήστης θα απολαμβάνει υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο (εικονική πραγματικότητα, επικοινωνία κ.ά.). Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η τεράστια ποσότητα δεδομένων, τα οποία μεταδίδονται στη μονάδα του χρόνου (υψηλή ταχύτητα δεδομένων) και η πολύ χαμηλή καθυστέρηση μιας συσκευής να απαντήσει στο σήμα μιας άλλης όταν καλείται (ελάχιστος χρόνος υστέρησης).
Παρ’ όλα αυτά, είναι εντελώς αναμενόμενο κάθε φορά που η τεχνολογία κάνει ένα άλμα σε νέα επίπεδα, να υπάρχει κορύφωση δουλειάς στους επιστήμονες, για την ορθή χρήση της και την προστασία των πολιτών από πιθανές παρενέργειες, άγχος στον πληθυσμό για τη νέα, ελκυστική, αλλά μυστηριώδη εφαρμογή και ντελίριο μυθοπλασίας από τους επαγγελματίες «τρομολάγνους», αλλά και άσχετους με το θέμα (σταχυολόγηση από Tom’s News, Ποντίκι, Pentapostagma, The Real Secret Truth, Holistic Life κ.ά.):
Ας δούμε νηφάλια και επιστημονικά τι ισχύει:
Ποια είναι η διαφορά φιλοσοφίας μιας κεραίας σημερινής συμβατικής τεχνολογίας (4G) και μιας κεραίας της νέας γενιάς (5G);
Τεχνολογία 4G: Η ισχύς ακτινοβολείται σε ευρεία γωνία. Σε αυτήν τη σταθερή περιοχή του χώρου, ένας πολίτης (όχι κατ’ ανάγκη χρήστης) ο οποίος παραμένει εντός εκτίθεται συνεχώς σε ραδιοκυματική ακτινοβολία.
Τεχνολογία 5G: Η μείωση της ανθρώπινης έκθεσης είναι σημείο αναφοράς για την τεχνολογία 5G. Επιτυγχάνεται αξιοποιώντας δύο τεχνολογίες:
Η πραγματική μέση έκθεση, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία (στατιστικά στοιχεία και μετρήσεις δημοσιευμένα από την International Electrotechnical Commission-IEC) αντιστοιχεί το πολύ στο 25% της ονομαστικής (μεγίστης) ισχύος την οποία μπορεί να εκπέμψει κάθε κεραία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου κατασκευάζονται έξυπνοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης οι οποίοι ανιχνεύουν όλες τις κατευθύνσεις των μικροδεσμών της κεραίας. Αν σε κάποια από αυτές η μέση εξερχόμενη ισχύς υπερβαίνει το προκαθορισμένο ανώτατο όριο του 25%, τότε ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός μείωσης της ισχύος.
Ποιες συχνότητες χρησιμοποιούνται για την τεχνολογία 5G;
Η τεχνολογία 5G εκπέμπει σε χαμηλές (700 MHz), υψηλές (3,5 GHz) και πολύ υψηλές (> 26 GHz ή αλλιώς “mmWave”) Η/Μ συχνότητες. Για την κατανόηση αυτής της επιλογής θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τα κάτωθι στοιχεία:
Το εύρος αυτό αυξάνεται με την αύξηση της συχνότητας (εύρος 10 ή 20 MHz στα 700 MHz, 50 έως 100 MHz στα 3,5 GHz και 400 MHz στις πολύ υψηλές συχνότητες mmWave), με αποτέλεσμα όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα τόσο ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να «κατεβάζει» όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πληροφορίας σε ελάχιστο χρόνο.
Έτσι εξηγείται γιατί στην εποχή του 2G μόνο η φωνή μπορούσε να μεταδοθεί, και όχι τα δεδομένα. Τότε η τεχνολογία επέτρεπε εύρος λίγα μόνο kHz και του 3G μόλις 5 MHz.
Οι χαμηλές συχνότητες (700 MHz) είναι προφανώς ιδανικές για επικοινωνία όταν μεσολαβούν κτήρια ή ο χρήστης είναι στο εσωτερικό τους. Ήδη χρησιμοποιούνται οι συχνότητες των 800 και 900 MHz για τις υπάρχουσες τεχνολογίες (2G, 3G, 4G, 4G+). Να σημειωθεί ότι η ψηφιακή τηλεόραση σήμερα εκπέμπει από 470 έως 790 MHz (ΚΥΑ 42800/5-10-2012, ΦΕΚ 2704/Β’/5-10-2012).
Οι υψηλές (3,5 GHz) και οι πολύ υψηλές (> 26 GHz) συχνότητες θα χρησιμοποιούνται για την αύξηση της χωρητικότητας, ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και η εξυπηρέτηση πολύ περισσότερων χρηστών ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούνται ήδη επί δεκαετίες σε radars, δορυφόρους και μικροκυματική επικοινωνία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για «κάτι καινούργιο» στο καθημερινό μας περιβάλλον.
Όσο αυξάνεται η συχνότητα αυξάνεται και η έκθεση του ανθρώπου;
Παρατηρείται σύγχυση στους πολίτες μεταξύ των εννοιών «υψηλή συχνότητα» και «υψηλή έκθεση». Υψηλή συχνότητα δεν σημαίνει υψηλή έκθεση. Όσο αυξάνει η συχνότητα της ακτινοβολίας τόσο το εκτιθέμενο σώμα «ανθίσταται», τόσο η ακτινοβολία υφίσταται ισχυρότερη εξασθένηση, τόσο το μέσο βεληνεκές μειώνεται σημαντικά. Στην πράξη, με τις υψηλές συχνότητες της 5G τεχνολογίας, όσο ποσό ακτινοβολίας δεν ανακλάται απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα και δεν εισέρχεται σε βάθος.
Τι λένε οι διεθνείς οργανισμοί για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-World Health Organization (WHO), η Επιστημονική Επιτροπή Νέων Κινδύνων της ΕΕ-Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) και η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας έναντι της Μη Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας-International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) έχουν καταλήξει στο κοινό συμπέρασμα ότι:
«Η έκθεση σε ΗΜ ακτινοβολία, η οφειλόμενη σε ασύρματα δίκτυα και στη χρήση τους, δεν οδηγεί σε βλαπτικές βιολογικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού εάν παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα όρια τα οποία συνιστά η ICNIRP» [WHO 1993, SCENIHR 2015, ICNIRP Guide lines 2009, ICNIRP Guide lines 2018].
Επίσης:
Το IoT (Internet of Things-Δίκτυο Συσκευών) είναι πρόβλημα για την υγεία των πολιτών;
Με τη συντομογραφία IoT περιγράφεται ο συντονισμός μεταξύ πολλών μηχανών, συσκευών και ηλεκτρονικών εργαλείων συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο μέσω πολλαπλών ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων.
Τέτοιες συσκευές είναι ή θα είναι τα κινητά τηλέφωνα, tablets, άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα εφοδιασμένα με IoT σύνδεση (ώστε να λαμβάνουν και να στέλνουν σήμα σε «έξυπνα» φανάρια, parking, Διαδίκτυο). Το ΙοΤ πολλαπλασιάζει τη χρήση πηγών ραδιοκυμάτων στο περιβάλλον, με τη διαφορά ότι πρόκειται για πηγές εξαιρετικά μικρής ισχύος(~0,15 mW) και για πολύ μικρό χρόνο εκπομπής.
Το Machine-to-machine (M2M) αφορά σε υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκουν δύο ή περισσότερες μηχανές, συσκευές και ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους, με περιορισμένη άμεση ανθρώπινη επέμβαση. Μια τεράστια ποικιλία αισθητήρων, οργάνων παρακολούθησης, κ.ά. θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αυτήν τη νέα τεχνολογία 5G, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην υγεία, τη γεωργία, την ύδρευση, τη μετεωρολογία, τον ηλεκτρισμό και αλλού.
Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση των κινητών συσκευών (wearable devices) στην τεχνολογία 5G;
Οι κινητές συσκευές, ιδίως του lifestyle, όπως τα «έξυπνα» ρολόγια, καταγραφείς φυσιολογικών λειτουργιών ή/και αθλητικών δραστηριοτήτων, έχουν γίνει τμήμα της καθημερινότητάς μας. Η αγορά τους έχει επεκταθεί στην υγεία, στις κατασκευές, στον οικιακό εξοπλισμό και αλλού. Αποτελούνται από ηλεκτρονικά, λογισμικό, αισθητήρες και εξαρτήματα συνδεσιμότητας τα οποία συχνά χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία.
Τα διεθνή και εθνικά όρια ασφαλείας για την ως άνω τεχνολογία έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ακόμη και την 24ωρη/365 ημέρες ετησίως συνεχή λειτουργία τους.
Γενικώς, οι συσκευές αυτές μεταδίδουν σήμα κατά διαστήματα και σε βραχείες αποστάσεις, π.χ. σε κοντινό κινητό τηλέφωνο, tablet ή laptop. Οι πηγές εκπομπής είναι γενικώς πολύ χαμηλής συχνότητας και εμβέλειας. Χαρακτηριστικά, κατά την παρακολούθηση ενός video, η συσκευή κυρίως δέχεται πληροφορία, ενώ εκπέμπει σήμα για πολύ σύντομες περιόδους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καταγραφείς δραστηριοτήτων.
Οι συσκευές IoT και τα wearable devices τα οποία λειτουργούν σε συχνότητες μεταξύ 30 MHz και 6 GHz καλύπτονται ήδη από τα υπάρχοντα διεθνή τεχνικά standards συμμόρφωσης. Συσκευές οι οποίες θα λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες θα καλύπτονται από επικαιροποιημένα διεθνή τεχνικά standards συμμόρφωσης, τα οποία ήδη διαμορφώνονται.
Συμπερασματικά: Αυξάνεται ή μειώνεται (ποσοτικά και ποιοτικά) η έκθεση σε Η/Μ ακτινοβολία με την τεχνολογία 5G;
Υστερόγραφο: Πολύ πριν την εφαρμογή του 5G οπουδήποτε στον κόσμο, το 2017 εμφανίστηκε στα ΜΜΕ η είδηση: «180 επιστήμονες από 36 χώρες του κόσμου προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις του 5G στην υγεία».
Τα ίδια ΜΜΕ δεν αναφέρουν ότι: «Όλοι οι διεθνείς, ευρωπαϊκοί και εθνικοί οργανισμοί και δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, και αφού εφαρμόζεται ήδη σταδιακά η τεχνολογία 5G, μετά από την αξιολόγηση πραγματικών μετρήσεων, διαβεβαιώνουν ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις του 5G στην υγεία». Ο λόγος; Δυστυχώς, για την πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο τρόμος «πουλάει» ενώ η νηφαλιότητα και η αλήθεια όχι…
(*) Αναδημοσίευση από το http://artinews.gr.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ