Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί πανελλαδική κινητοποίηση στις 20 Οκτωβρίου, με πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Την ίδια ημέρα θα απεργήσουν οι υγειονομικοί στην περιφέρεια, ενώ στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις δομές της Αττικής από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Οι υγειονομικοί θα δώσουν ραντεβού στην Πλατεία Μαβίλης 8:30 π.μ. για να πορευθούν προς το Υπουργείο. Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι οι υγειονομικοί θα αντισταθούν στις καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Πυρά εξαπολύει η ομοσπονδία προς τον ιδιωτικό τομέα καταλογίζοντάς του ότι κατά την πανδημία «δεν έβαλε «πλάτη» έμεινε καθαρός και αμόλυντος, υποδεχόμενος ασθενείς άλλων παθήσεων εκμεταλλευόμενος τη μονοθεματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων». Την στιγμή που τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πιθανό διπλό χτύπημα αυτό το χειμώνα από επιδημίες της γρίπης και του κορονοϊού. Πιθανό είναι το σενάριο «να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κ.λ.π.».
Ήδη ένα «κύμα» γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού αποχωρεί από τα Νοσοκομεία «λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Δυσμενείς είναι οι συνθήκες και για τους ασθενείς καθώς «οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες».
Αδικημένοι νιώθουν καθώς «οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη». Οι υγειονομικοί δεν λαμβάνουν δώρα και επίδομα αδείας, ενώ οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς.
Πίεση δέχεται το προσωπικό των υγειονομικών δομών εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ που θα έπρεπε με βάση τα διεθνή στάνταρ να λειτουργούν 3.500, τώρα διατίθενται 930 με ελλείψεις. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά νααυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ «για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωλεινωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες».
Πρόβλημα ανέκυψε στη λειτουργία των δομών με την έκδοση του καθηκοντολογίου 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα. Πλέον αδρανοποιείται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. Άλυτο παραμένει το ζήτημα με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά και το θέμα της ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ παρά το πόρισμα Μπεχράκη.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για τους 30.000 συμβασιούχους που εργάζονται στα Νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Ειδικότερα, «οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των Νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τα Νοσοκομεία πως θα λειτουργούν εάν απολυθούν» προειδοποιεί η ομοσπονδία. Στον αέρα βρίσκονται και 6.000 εργαζόμενοι με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται.
Καταπέλτης είναι η ΠΟΕΔΗΝ για την άρνηση της Πολιτείας να θεσμοθετήσει την επαγγελματική νόσο, το εργατικό ατύχημα για τους 30 υγειονομικούς που πέθαναν από τον κορονοϊό , τους 50 νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ και τους 3.000 που διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας, ενώ όλοι οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής πάνω από τα 25 χρόνια αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Αποτέλεσμα είναι οι οικογένειές τους να μη διακιούνται καμία παροχή από το κράτος
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ