Δεν χρειάζεται να αναβάλουν για πολύ τα θαλάσσια μπάνια τους όσοι έχουν την ατυχία να πρέπει να χειρουργηθούν αυτή την εποχή από κύστη κόκκυγα, καθώς ένας νέος τρόπος αποκατάστασης επιτρέπει στους ασθενείς την επαφή τους με αυτή, ελάχιστες ημέρες μετά την επέμβαση.
Η κύστη κόκκυγα ταλαιπωρεί εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα μας κάθε χρόνο, άνδρες και γυναίκες ηλικίας συνήθως 15-30 ετών, σε αναλογία 10 προς 8, αντίστοιχα. Μεταξύ των λόγων δημιουργίας της είναι η έντονη τριχοφυΐα και το επιπλέον βάρος, η καθιστική εργασία εξαιτίας της πίεσης και των συνεχών τριβών που προκαλεί στην περιοχή, αλλά και οι επαναλαμβανόμενοι τοπικοί τραυματισμοί. Αυξημένες πιθανότητες έχουν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό.
Η πάθηση είναι γνωστή εδώ και 2 περίπου αιώνες, όμως στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ονομάστηκε «νόσος των jeep» επειδή πολλοί στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να κάθονται για πολλές ώρες σε φορτηγά που οδηγούσαν σε κακοτράχαλους δρόμους, με αποτέλεσμα η περιοχή να υφίσταται πίεση, υπεριδρωσία και πολλούς τραυματισμούς.
Τι ακριβώς είναι όμως η κύστη κόκκυγα;
Όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης «Κύστη κόκκυγος ή τριχοφυλετικό συρίγγιο είναι στην οξεία μορφή ένα απόστημα και στη χρόνια μορφή μια κύστη με ένα ή περισσότερα συρίγγια, πάνω ή κοντά στη μεσογλουτιαία γραμμή ή κοντά σε αυτή που περιέχει συνήθως τρίχες και ταλαιπωρημένο δέρμα με ενδείξεις φλεγμονής». Για τη διάγνωση της πάθησης, η οποία προκαλεί πρήξιμο, πόνο και εκροή υγρού από δερματικό στόμιο, δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Οι θεραπείες μέχρι σήμερα ήταν χειρουργικές. Συγκεκριμένα, η αποκατάσταση της κύστης κόκκυγα γίνεται με τη λεγόμενη ανοιχτή μέθοδο που δημιουργεί μια μεγάλη τραυματική κοιλότητα και απαιτεί αλλαγές του τραύματος συνήθως πάνω από 1 μήνα, την κλειστή και την ημικλειστή μέθοδο, οι οποίες έχουν μεγάλα ποσοστά υποτροπής και πόνο.
Παρότι δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς, τον ταλαιπωρεί αφάνταστα, λόγω της ανάγκης για αλλαγές του τραύματος για μεγάλο διάστημα μετά το χειρουργείο, που πολλές φορές ξεπερνά τον 1 μήνα, λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής, του πόνου και των περιορισμών στην πλήρη δραστηριότητα του ασθενούς, που έχει σαν συνέπεια και πολλές χαμένες σχολικές ή εργατικές ώρες.
Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας έχει δώσει νέες δυνατότητες για ανώδυνη και ταχύτερη αποκατάσταση της πάθησης. Πρόκειται για ένα λέιζερ νέας γενιάς, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα λέιζερ παλαιότερης μορφής, μέσω των οποίων οι χειρουργοί έκοβαν τους ιστούς.
Ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης με χρήση laser
Το laser FiLaC μέσω φωτοπηξίας καταστρέφει την κύστη και όλα τα συρίγγια που υπάρχουν και τα θεραπεύει μέσω εξάχνωσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιριγωτάκη τα πλεονεκτήματα χρήσης του είναι ασύγκριτα: δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχει τραυματική κοιλότητα, ο ασθενής μπορεί να καθίσει λίγο μετά την επέμβαση, εξέρχεται από την κλινική σε λίγες ώρες και από την επόμενη ημέρα επανέρχεται πλήρως σε όλες τις δραστηριότητές του. Πολύ γρήγορα κάνει μπάνιο στο σπίτι του με αφρόλουτρο ή στη θάλασσα. Οι δε υποτροπές είναι σπάνιες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη επέμβαση νοιώθουν απλά είναι ένα βάρος για 1-2 ημέρες στην περιοχή, δεν λαμβάνουν κανένα παυσίπονο και συχνά μαρτυρούν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος αναβολής και αναποφασιστικότητας υποβολής στην επέμβαση, η οποία αναβολή παρατείνει τον πόνο και περιορίζει από αρκετές δραστηριότητες.
Όμως δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την αποκατάσταση με χρήση laser FiLaC. «Ο ασθενής πρέπει να επιλεγεί από τον χειρουργό και να είναι κατάλληλος για τη θεραπεία με laser FiLaC. Η επιτυχία εξαρτάται από την τήρηση των οδηγιών του χειρουργού για τη φροντίδα που χρειάζεται μετεγχειρητικά η περιοχή της πάθησης, αλλά και από την εξειδίκευση και εξοικείωση του χειρουργού με τη χρήση της νέας τεχνολογίας laser», επισημαίνει ο κ. Τσιριγωτάκης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ