Η κλινική έρευνα στη χώρα μας βρίσκεται σε τέλμα. Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν τα τεράστια οφέλη της ανάπτυξης της κλινικής έρευνας, όπως την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο ελληνικό σύστημα υγείας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης, ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί στην πράξη.
Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της Πολιτείας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια και αντικίνητρα, που είτε καθυστερούν σημαντικά τις διαδικασίες είτε δυσχεραίνουν την υλοποίηση κλινικών μελετών. Είναι φανερό ότι αφενός δεν έχουν αντιληφθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την αξία προώθησης της κλινικής έρευνας, και αφετέρου υπάρχει αδράνεια στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, ενώ πράγματι έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι διαδικασίες στο επίπεδο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, εν συνεχεία, τα γραφειοκρατικά εμπόδια παραμένουν, με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Γεγονός καταστροφικό, όταν αναφερόμαστε σε διεθνείς, πολυκεντρικές μελέτες, στις οποίες «ο χρόνος είναι χρήμα» και ενώ σε άλλες χώρες καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στη συντόμευση των διαδικασιών.
Σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι η Ελλάδα απορροφά περίπου 60-80 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ετησίως ότι δαπανώνται περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, αλλά και την ποιότητα του ιατρικού μας δυναμικού, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε έως και 10 φορές περισσότερους πόρους.
Για να το πετύχουμε αυτό, προφανώς, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απλώς να παραδειγματιστούμε από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών. Για παράδειγμα, μπορούμε να θέσουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε περισσότερες μελέτες. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι φορολογικής φύσης ή ακόμη και να αφορούν την τιμολόγηση και αποζημίωση νέων θεραπειών.
Την ίδια ώρα όμως οφείλουμε να άρουμε τα αντικίνητρα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτά ξεκινούν από τη μεγάλη γραφειοκρατία και φθάνουν μέχρι και την αμοιβή των ερευνητών. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να λάβουν τις αμοιβές που τους αναλογούν, γεγονός που λειτουργεί ως αντικίνητρο στη συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες.
Παράλληλα είναι εμφανής όσο ποτέ άλλοτε η έλλειψη ενός κεντρικού, συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα ελέγχει, θα παρακολουθεί σε κεντρικό επίπεδο τη διενέργεια των κλινικών μελετών και να παρεμβαίνει όταν και όπου χρειάζεται. Είναι ανάγκη η Πολιτεία να αποδείξει εμπράκτως ότι η κλινική έρευνα αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική υγείας. Και επιτέλους, να χαράξει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στα πρότυπα άλλων χωρών.
Υπό το πρίσμα αυτό, φέτος το Clinical Research Conference 2016, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέρει ως τίτλο: «Κλινική έρευνα: Γιατί δεν προχωράμε;». Στόχος του συνεδρίου είναι ακριβώς να αναδείξει:
To 5th CRC (#crc16) διοργανώνεται την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Ethos Events, το πόρταλ virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business, με την αιγίδα των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΛΕΦΙ και HACRO.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ