Έντονη ανησυχία για τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, εκφράζει το PhRMA Innovation Forum. Εκφράζει, μάλιστα, την πεποίθηση πως οι προδιαγραφόμενες εξελίξεις σε συνδυασμό με τις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις τις οποίες συνεχίζει να επωμίζεται, οδηγούν την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία σε λειτουργικό αδιέξοδο.
Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για ειλικρινή σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών απευθύνουν οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες, μπροστά στις επικείμενες αλλαγές στον τομέα της τιμολόγησης και του υπολογισμού του clawback, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Αριστοτέλους.
Σε συνέχεια των αντιρρήσεων που εκφράστηκαν από ΣΦΕΕ και ΠΕΦ στα κυβερνητικά σχέδια, το PhRMA Innovation Forum απορρίπτει κι αυτό με τη σειρά του τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, λόγω υψηλών μεγεθών. Κατά συνέπεια, κάθε άλλο παρά δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας και συνέχειας στην παρουσία των εν λόγω εταιρειών στη χώρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Για τις εταιρείες μέλη του PIF δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης για τιμολόγηση στη βάση της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης, ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. “Είναι πλήρως απορριπτέα για πολλούς λόγους που αφορούν επίσης την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα στους ασθενείς και επιπλέον έχουν εκτενώς εξηγηθεί στους αρμοδίους” σημειώνουν. Ομοίως απορρίπτουν οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής μιας νέας μορφής clawback με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, ως καταστροφική. “Η προσχηματική μετατροπή του clawback σε ένα νέο επιπλέον rebate θα είναι ολέθρια για τη διάθεση και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Νέων αλλά και υπαρχόντων” αναφέρουν σχετικά.
Στην κεντρική παρουσίαση των θέσεών της, η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία είχε επισημάνει ότι βασικός της στόχος αποτελεί η εγγύηση καλύτερων και ποιοτικότερων συνθηκών πρόσβασης και οικονομικής προσιτότητας για τους ασθενείς. Σχετικά, μάλιστα, δεσμεύτηκαν σε ένα εθνικό συμβόλαιο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την Πολιτεία.
Οι εταιρείες μέλη του PIF έθεσαν, βέβαια, μία αυτονόητη προϋπόθεση: το περιβάλλον κάτω από το οποίο δραστηριοποιούνται να τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες. Από το 2013 και κλιμακούμενα, όμως, οι επιστροφές σε clawbacks και rebates αυξάνονται συνεχώς ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δις ευρώ.
“Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι οι καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που τους επιβάλλεται” τονίζει ο PIF, ο οποίος κάνει λόγο για δυσκολία δεκάδων εταιρειών του τοπικού φαρμακευτικού κλάδου να καλύψουν τις εισφορές σε clawback και rebate που τους έχουν επιβληθεί, όχι επειδή το θέλουν αλλά επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. “Τα οικονομικά τους δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη βιώσιμη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά” σημειώνει. “Εμείς αντιθέτως ως φορέας που εκπροσωπεί τοπικά τη διεθνή καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, με αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις μας έναντι της Πολιτείας. Ωστόσο, επειδή για εμάς πολύ περισσότερο λόγω υψηλών μεγεθών η κατάσταση είναι οριακή, δε μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε ότι η απρόσκοπτη λειτουργία μας θα συνεχιστεί” προσθέτει με αγωνία.
Ο PIF ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η ανακοίνωσή του αποτελεί έκκληση για σεβασμό των αναγκών των ασθενών κι επιφυλάσσεται για τη δημοσιοποίηση των αντιπροτάσεών της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας προς την Πολιτεία, αφού πρώτα συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ