Η υπερβολική χρήση ή κατάχρηση των αντιβιοτικών και άλλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων συμβάλλουν στην αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής προκαλώντας περιττές δαπάνες για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με το Ηealth at a Glance 2019 του ΟΟΣΑ.
Οι συνολικές ποσότητες αντιβιοτικών που έχουν συνταγογραφηθεί ποικίλλουν περισσότερο από τρεις φορές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..
Πρώτες στην κούρσα της αλόγιστης χρήσης έρχονται η Ιταλία και η Ελλάδα, στις οποίες καταγράφονται οι υψηλότεροι όγκοι, ενώ η Εσθονία και η Σουηδία αναφέρουν τις χαμηλότερες ποσότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο τον ΟΟΣΑ, ο αριθμός των αντιβιοτικών που έχουν συνταγογραφηθεί αυξήθηκε ελαφρά με την πάροδο του χρόνου.
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για 6η συνεχόμενη χρονιά, με θέμα την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24/11/2019).
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, κρατά τα σκήπτρα στην Ευρώπη, σε ότι αφορά την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για παράδειγμα κεφαλοσπορίνες, πενικιλίνες, μακρολίδες και κινολόνες σε πολλαπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με εκείνες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου με αφορμή την Συνέντευξη Τύπου για 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων .
«Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας ασθενής προμηθεύεται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και το σημαντικότερο για λοιμώξεις που δεν απαιτούν τη χορήγηση αντιβιοτικών όπως είναι η απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα πονόλαιμο και συνάχι» εξηγεί η κ. Γιαμαρέλλου.
Η ζοφερή αυτή κατάσταση οδήγησε το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, τον Ιατρικό Σύλλογο και την ΚΕΔΕ να υλοποιήσουν από κοινού μια μεγάλη Πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τις συνέπειες της υπερκατανάλωσής τους.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής προειδοποίησε σχετικά με τα αντιβιοτικά ότι «η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ζήτημα όπως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα αναδειχθούν στο επικείμενο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων με θέμα «Κανείς δε μένει πίσω», όπου το «παρών» αναμένεται να δώσουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ