Skip to content

“Κόφτης” στις εξετάσεις για το διαβήτη

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Ώρες αγωνίας για τους χρονίως πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), που καλούνται για μία ακόμη φορά να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για την παρακολούθηση της πάθησής τους.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση του ΣΔ ο κάθε πάσχων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει: σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT). Με βάση όμως με τα νέα όρια που εφαρμόζονται στη συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γιατροί αδυνατούν να «γράψουν» όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, όπου ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από 6 (!) εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές).

chr.daramilas«Οι 13 εξετάσεις που αναφέρονται παραπάνω κοστίζουν συνολικά 65 ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 35 ευρώ. Με το πλαφόν που έχει επιβληθεί, όμως, το ποσό που θα χρειαστεί να βάλει ο ασθενής από την τσέπη του μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 ευρώ για τις εξετάσεις αυτές καθαυτές, χώρια το πιθανό κόστος της ιατρικής επίσκεψης. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται ανά 6μηνο από κάθε άνθρωπο με σακχαρώδη διαβήτη για να παρακολουθούνται τα λιπίδια, το συκώτι, τα νεφρά, κ.λπ.» εξηγεί ο Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με ΣΔ (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

«Τους τελευταίους 2-3 μήνες ότι προκύπτει πρώτα εμάς χαντακώνουν» προσθέτει με παράπονο ο κ. Δαραμήλας, τονίζοντας ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητάει την εξαίρεση  του ΣΔ από το πλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων των ειδικών γιατρών.

«Το όφελος για το σύστημα υγείας δεν θα προκύψει από τις περικοπές, αλλά από τη σωστή παρακολούθηση της υγείας μέσω των απαραίτητων εξετάσεων για τα άτομα με διαβήτη, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη των κοστοβόρων επιπλοκών της» καταλήγει.

 

 

Εργαστηριακές εξετάσειςΠλαφόνΣακχαρώδης Διαβήτης

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λέσβος: Συντριπτική η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε σεμινάρια Α΄ Βοηθειών
ΧΝΝ: Μην ξεχνάτε τα νεφρά σας!

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...