Την “οικονομική προσιτότητα” των αντιρετροϊκών θεραπειών έθεσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση του HIV, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για το θέμα.
“Χώρες με μεγάλο πληθυσμό ασθενών είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο οικονομικά, αλλά η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα ή παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό ή συχνότητα εμφάνισης” τόνισε σχετικά ο Γ. Μπασκόζος.
Το ζήτημα προέκυψε καθώς η κυκλοφορία 2 γενοσήμων φαρμάκων, τα πρωτότυπα των οποίων αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” της αντιρετροϊκής θεραπείας, “σκοντάφτουν” στις αιτιάσεις που παρουσιάζει η παραγωγός εταιρία των πρωτότυπων (πρόκειται για τον ίδιο εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της PrEP). Όπως εξήγησε ο Γ. Μπασκόζος, η κυκλοφορία των γενοσήμων αναμένονταν φέτος το καλοκαίρι, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας.
“Η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητά ένα «συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας» για τον συνδυασμό σε ένα χάπι, το οποίο πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο αίτημα, ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).
Είμαι σίγουρος ότι η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών” ανέφερε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας.
Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της νόσου στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Γ. Μπασκόζο, ο HIV στη χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται σε καθοδική πορεία.
“Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για το 4ο διαδοχικό έτος μείωσης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι το 33% αυτών των νέων κρουσμάτων έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις βασισμένες στην Κοινότητα” ανέφερε ο κος Γενικός, προτείνοντας την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για έλεγχο καθοδηγούμενο από την κοινότητα και αυτοέλεγχο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα πήρε το μάθημά της από την επιδημική έξαρση της περιόδου 2011-12 κι ως εκ τούτου έχει βάλει μπροστά τη διαδικασία αναπροσαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Γ. Μπασκόζος, εξετάζονται – μεταξύ άλλων – οι μακροπρόθεσμες εκβάσεις υγείας για την PLHIV καθώς και η βελτίωση της απόδοσης του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης συν-νοσηρότητας και προ-υπάρχουσας ενδημικότητας σε αυτόν τον πληθυσμό. “Όλα αυτά με έμφαση στην καθολικότητα στην πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και αγωγή”.
Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας πρότεινε τέλος την επικαιροποίηση της Διακήρυξης του Δουβλίνου και ανέδειξε την ανάγκη συμφωνίας στις κρίσιμου χαρακτήρα ενέργειες μεταξύ των Ευρωπαίων κρατών, για την ταχύτερη επίτευξη του στόχου μείωσης των κρουσμάτων. “Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι η παρακολούθηση της πορείας μας γίνεται μέσω των κατάλληλων δεικτών” σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως η ορθή καθοδήγηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πλαίσιο ενός Think Tank, μπορεί να υποστηρίξει το έργο αυτό σε τοπικό επίπεδο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ