Την συνέργεια των κρατών-μελών σε θέματα Υγείας και την χάραξη κοινής πολιτικής ζήτησε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας από το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Grenoble της Γαλλίας. Την σημασία της προώθησης μιας ενιαίας στρατηγικής, μέσω της προσέγγισης «One Health» και την προώθηση του ηγετικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υγεία συζήτησαν οι υπουργοί, υπό την Γαλλική προεδρία.
Κατά την ομιλία του ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια που αναπτύχθηκε εντός της ΕΕ για τη προμήθεια εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid-19. Την ελληνική θέση υπέρ της ενδυνάμωσης των συμπράξεων των κρατών-μελών τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης έδωσε έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση όλων των ευρωπαίων πολιτών στις νέες θεραπείες.
Όπως είναι φυσικό η θωράκιση έναντι της πανδημίας απασχόλησε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Υγείας καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού των Ευρωπαίων έχουν φθάσει στο 70%, εννώ αναμνηστική δόση έχει λάβει το 45% του πληθυσμού σύμφωνα με Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. Στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας μέσα από την χρηματοδότηση εμβολίων στάθηκε η κ. Κυριακίδου αναφέροντας ότι παρασχέθηκε οικονομική στήριξη 46 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθούν 130 χώρες στην αντιμετώπιση και την ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση. Μέσω του προγράμματος COVAX, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, προσφέρθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας μέχρι το τέλος του 2021 και μέχρι στιγμής έχουμε μοιραστεί πάνω από 407,4 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως μέσω του COVAX, μαζί με τα κράτη μέλη» σημείωσε η κ. Κυριακίδου κατά την ομιλία της.
Σε κοινές προκλήσεις αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας που διαθέτει την προεδρία, σχολιάζοντας ότι στη Δημόσια Υγεία δίνεται προβάδισμα από τους ίδιους του Ευρωπαίους Πολίτες. Σύμφωνα με τον Olivier Véran είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί ένα σφαιρικό όραμα για την Υγεία, ζητώντας να υπάρξει περίσκεψη στην προσέγγιση των συστημάτων υγείας.
Κοινό μέτωπο δεν έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη μόνο για την Υγειονομική Κρίση που προκάλεσε η πανδημία covid-19, αλλά και για την αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών, των σπάνιων ασθενειών και του καρκίνου. Άξιο αναφοράς είναι το πρόγραμμα EU4Health το οποίο διοχετεύει στα κράτη-μέλη πόρους αξίας 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 10 φορές μεγαλύτερο από αυτόν των προηγούμενων προγραμμάτων δημόσιας υγείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η γαλλική Προεδρία έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας, την προώθηση της ανταπόκρισης, του συντονισμού και της αλληλεγγύης. Επίσης, προωθεί τους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης για την υγεία, την αρχή ετοιμότητας και ανταπόκρισης (ΗΡΑ) κ.ά.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ