Τον ρόλο των κοινωνικών φαρμακείων στην στήριξη ευάλωτων ομάδων που ζήτησαν την βοήθειά τους κατόπιν της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στα χρόνια της κρίσης ανέδειξε έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σε συνεργασία με το GIVMED.
Από τα 20 κοινωνικά φαρμακεία που συμμετείχαν στην έρευνα, μηνιαία εξυπηρετούν 2.752 μοναδικούς ασθενείς καλύπτοντας 68,5% των αιτημάτων τους σε φάρμακα, το 30% εξ αυτών αφορά παραφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Ο κάθε ασθενής επισκέπτεται το κοινωνικό φαρμακείο 2,5 φορές κατά μέσο όρο το μήνα.
Οι ασθενείς ανήκουν στις ακόλουθες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες:
Κατά την ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων προέκυψε ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα λόγω των περικοπών.
Τα συμμετέχοντα κοινωνικά φαρμακεία, εντόπισαν τις ακόλουθες πολιτικές αποφάσεις:
Από την αρχή της κρίσης μέχρι το 2016, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν πρόσβαση στο ΕΣΥ, όπως πριν. Το 2016 η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4368/2016, ο οποίος διασφάλισε την καθολική πρόσβαση στην υγεία για ανθρώπους που ήταν ανασφάλιστοι και πλέον αναφέρονταν ως «κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Ωστόσο, πολλοί ωφελούμενοι συνέχισαν να αναζητούν τα φάρμακά τους στα κοινωνικά φαρμακεία για μια σειρά από λόγους:
Επιπλέον πλεονεκτήματα:
Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν, έδειξαν ότι το 68,5% των αναγκών σε φάρμακα των ανθρώπων που ζουν σε ευάλωτες καταστάσεις, καλύπτονταν μέσω των κοινωνικών φαρμακείων.
Εκτός από τις σημαντικές ανάγκες σε φάρμακα, οι ωφελούμενοι των κοινωνικών φαρμακείων χρειάζονται παραφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, το οποίο δυσκολεύονταν να προμηθευτούν μέσω του ΕΣΥ:
Συνεπώς, περίπου 30% των αιτημάτων που δέχονταν τα κοινωνικά φαρμακεία που συμμετείχαν στην έρευνα, αφορούσαν ανάγκες σε παραφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
Τα κοινωνικά φαρμακεία, ακόμα και αν λειτουργούν στο πλαίσιο δήμου ή μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν μηδενικό προϋπολογισμό για την αγορά προϊόντων που παρέχουν δωρεάν σε ανθρώπους που ζουν σε ευάλωτες καταστάσεις. Όλα τα προϊόντα τους, προέρχονται από δωρεές πολιτών, οι οποίοι έχουν περίσσευμα λόγω αλλαγής/ολοκλήρωσης θεραπείας ή απώλειας κοντινών προσώπων και εταιρειών. Οι κατηγορίες προϊόντων που αποδέχονται τα κοινωνικά φαρμακεία και τελικά παρέχουν είναι οι ακόλουθες:
Κατά διαστήματα εντοπίζονται ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Οι πιο συχνές είναι :
Με το επιχείρημα ότι η χώρα ξεπέρασε την κρίση, έχουν γίνει αναφορές ότι η λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων πλέον δεν είναι απαραίτητη, όμως ελλοχεύουν οι εξής κίνδυνοι:
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προστατευθεί ο θεσμός των κοινωνικών φαρμακείων αλλά και να υποστηριχθεί από το ΕΣΥ, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοινωνικά φαρμακεία πέρα την εξοικονόμηση πόρων για την φαρμακευτική κάλυψη ευπαθών ομάδων, δωρίζουν φάρμακα σε νοσοκομεία, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, σωφρονιστικά ιδρύματα, κέντρα υποδοχής κ.ά.). Μέσα από την λειτουργία τους αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος και τα κρατικά έξοδα για την καταστροφή τους. Τα κοινωνικά φαρμακεία διευκολύνουν την πρόσβαση ασθενών στο ΕΣΥ, μέσω ενημέρωσης τους και προγραμματισμό ιατρικών ραντεβού παρέχουν ενημέρωση για ιατρικά θέματα (π.χ. εμβολιασμό, πρόληψη νοσημάτων, χρήση φαρμάκου, διατροφικές συνήθειες).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ