Με τα κρούσματα του κοροναϊού να εξαπλώνονται παγκοσμίως, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια των πρώτων εστιών εκτός Κίνας σε Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία.
Το Χονγκ Κονγκ ανέφερε τον πρώτο θάνατο από τον ιό την Τρίτη και οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης 3 τοπικές περιπτώσεις μόλυνσης, οι οποίες αφορούσαν άτομα, που δεν είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την ηπειρωτική Κίνα. Την Τετάρτη, οι αρχές αποφάσισαν να θέτουν όλους όσοι έρχονται από την Κίνα σε υποχρεωτική καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Η επιδημία του κορωναϊού έχει σκοτώσει 492 άτομα παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Κίνα, και έχει μολύνει περισσότερους από 24.500 ανθρώπους σε 25 χώρες.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό ανέρχεται στο 2,1% σε εθνικό επίπεδο. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος για το Hubei, στο 3,1%. Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής ανακοίνωσε ότι το 80% των θυμάτων ήταν άνω των 60 ετών και το 75% είχε κάποια προϋπάρχουσα πάθηση.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και κατά τους ειδικούς η επιδημία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 5-8 ημέρες. Η αγωνία των υπευθύνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ο ιός να μην επεκταθεί σε χώρες, όπου το σύστημα υγείας δεν είναι τόσο οργανωμένο και δεν θα είναι εφικτά ο έλεγχος και η καταγραφή των κρουσμάτων.
Στην Κίνα, περίπου 60 εκατ. άνθρωποι παραμένουν υπό περιορισμό μετακινήσεων, με 3 πόλεις να αναφέρουν πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία στην επαρχία Hubei δεν δείχνει να αποδίδει.
Την ίδια ώρα, περίπου 3.700 άνθρωποι κρατούνται σε πλοίο στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων 400 Αμερικανών, αφού ένας επιβάτης που είχε αναχωρήσει από το σκάφος βρέθηκε θετικός τον ιό.
Περισσότεροι από 1.800 επιβάτες άλλου κρουαζιερόπλοιου κρατούνται στο σκάφος για υγειονομικούς ελέγχους στο Χονγκ Κονγκ, αφού πρώην επιβάτες επιβεβαιώθηκε ότι είχαν τον κορωναϊό.
Σε ένα προηγούμενο ταξίδι, το πλοίο είχε πλεύσει από την Κίνα στο Βιετνάμ και πίσω, με πάνω από 4.000 επιβάτες. Όλοι αποβιβάστηκαν στις 24 Ιανουαρίου στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ και λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν 3 από αυτούς τους επιβάτες.
Με τον φόβο ότι ο ιός θα εξαπλωθεί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Τρίτη προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην επιβάλλουν ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς, αν και πολλές το έχουν ήδη κάνει.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις χώρες να μην επιβάλλουν περιορισμούς που παρεμποδίζουν άσκοπα τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού, με ελάχιστα οφέλη για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να «διευκολύνουν την ταχεία συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη διαγνωστικών, φαρμάκων και εμβολίων» προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο κίνδυνος. Αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο με αργή πρόοδο τόσο στις μεθόδους θεραπείας όσο και στα εμβόλια.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ