Ο γενετικός κώδικας του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου, γεγονός που επέτρεψε την έναρξη ερευνών για την ανάπτυξη εμβολίων. Σε χρόνο ρεκόρ, σχεδόν δύο μήνες αργότερα, μία αμερικανική εταιρεία, η Moderna ήταν σε θέση να ξεκινήσει δοκιμές ενός εμβολίου.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά φαίνεται ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο στις αρχές του 2021. Πρόκειται για ασύλληπτα μικρό χρονικό διάστημα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η παραδοσιακή ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί κατά μέσο όρο πάνω από 10 χρόνια!
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Nature, συνολικά υπάρχουν 115 υποψήφια εμβόλια, από τα οποία 78 εμφανίζονται ότι ανήκουν σε ενεργά πρωτόκολλα.
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του τοπίου ανάπτυξης εμβολίου για το COVID-19 είναι το μεγάλο φάσμα των τεχνολογιών που αξιολογούνται. Ανάμεσα στα άλλα, υπάρχουν εμβόλια DΝΑ και RNA, εμβόλια με ανοσοενισχυτικό, με ζωντανό εξασθενημένο ιό και άλλες μορφές με απενεργοποιημένο ιό.
Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη εμβολίων, αλλά προέρχονταν από την εμπειρία, που έχει αποκτηθεί σε τομείς όπως η ογκολογία. Ορισμένες τεχνολογίες εμβολίων μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες ή οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.
Ήδη, υπάρχουν 5 εμβόλια, που αναφέρουν ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές φάσης 1:
Παρόλο που αρκετοί μεγάλοι πολυεθνικοί κατασκευαστές εμβολίων (όπως Janssen, Sanofi, Pfizer και GlaxoSmithKine) έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19, πολλοί από τους παραγωγούς είναι μικροί ή και άπειροι στην κατασκευή εμβολίων μεγάλης κλίμακας. Επομένως, σημειώνεται στο Nature θα είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ο συντονισμός της ικανότητας παραγωγής και προσφοράς εμβολίων και η ικανότητα ικανοποίησης της τεράστιας ζήτησης.
Από τα 78 ενεργή πρωτόκολλα, τα 56 (ποσοστό 72%) αναπτύσσονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 22 (28%) πραγματοποιείται από ακαδημαϊκούς, δημόσιους και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Το μεγαλύτερο μέρος της αναπτυξιακής δραστηριότητας του εμβολίου COVID-19 είναι στη Βόρεια Αμερική, με 36 πειραματικά εμβόλια (ποσοστό 46%), 14 εμβόλια στην Ευρώπη (18%), 14 στην Κίνα, και 14 στην Ασία εκτός της Κίνας. Οι εταιρείες που κάνουν έρευνες για εμβόλια αφορούν σε 19 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά, πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Όπως σημειώνεται στο Nature, για να υλοποιηθεί η ανάπτυξη εμβολίου, θα απαιτηθούν νέα μοντέλα ανάπτυξης εμβολίων, καινοτόμες κανονιστικές διαδικασίες, συντονισμός αρχών και επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και πρωτοποριακές τεχνικές στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων. Και φυσικά, συνεννόηση με τις κυβερνήσεις, ώστε η διανομή των εμβολίων να γίνει με δίκαιο τρόπο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ