Ούτε 10, ούτε 20, αλλά… 646 πειραματικά φάρμακα αναπτύσσονται διεθνώς για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία εύλογα αποκαλείται ως η επιδημία του 21ου αιώνα.
Η νόσος εκτιμάται ότι σήμερα πλήττει 44 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και το 2050 ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 115 εκατ. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000!
Ανάλυση της εταιρείας GBI αναγνωρίζει ότι «στην έρευνα ανάπτυξης φαρμάκων για τη νόσο υπάρχει μέχρι σήμερα υψηλό ποσοστό αποτυχίας». Όμως, οι υπό ανάπτυξη νέες θεραπείες περιλαμβάνουν υψηλή καινοτομία και στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες θεωρείται ότι ευθύνονται για την εξέλιξη της νόσου.
Ενδεικτικό της καινοτομίας είναι ότι το 65% από τις 646 νέες θεραπείες αφορούν νέες κατηγορίες φαρμάκων. Μερικές στοχεύουν στην πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδούς, η οποία θεωρείται ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο. Άλλωστε, οι «πλάκες» της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των ασθενών αποτελούν σήμα κατατεθέν της νόσου.
Ακόμη, υπάρχουν και πιο καινοτόμες προσεγγίσεις και στόχοι, όπως αυτοί που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων και τη διαδικασία φλεγμονής, που υπάρχει στην παθοφυσιολογία της νόσου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ