Στις ανακολουθίες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των ετών της κρίσης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Σύμφωνα με το Θ. Τρύφων, υπήρξε απώλεια 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ σε επιδόματα ανεργίας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού ληφθούν υπόψη οι μέσοι όροι της Ευρώπης και υπολογιστούν οι ανάγκες φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού.
Παράλληλα, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προτείνουν ενοποιημένο rebate, ενώ ο κ. Τρύφων ζήτησε να αντιμετωπίζονται ευμενώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στη χώρα.
Μάλιστα, τόνισε πως αν το μερίδιο των ελληνικών γενοσήμων στην αγορά αυξηθεί στο 40% από 20% που είναι τώρα, η ΠΕΦ θα αυξήσει τις επενδύσεις στην έρευνα και σε θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα.
Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Υγείας, κατέστησε σαφή το ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
«Όλοι οφείλουμε, στο μέτρο του δυνατού, να στηρίξουμε μια προσπάθεια, που αφορά στην πατρίδα και την κοινωνία. Όλοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι η συνέχιση της κατάστασης δεν οδηγεί σε κανένα δρόμο εξόδου από αυτή την καταστροφική κρίση», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Π. Κουρουμπλής και προσέθεσε πως οι συνταγές που επιβλήθηκαν απεδείχθησαν καταστροφικές για την υγεία της οικονομίας.
«Υπάρχει αντιβίωση απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει αν πραγματικά η πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση ιεραρχήσει τις πολιτικές επιλογές και αποφασίσει να αποτυπώσει μια καθαρή, ειλικρινή αναπτυξιακή πολιτική.
Όχι μια «ανεργιογόνο» ανάπτυξη αλλά στήριξη των κλάδων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, με δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενη αξία», τόνισε και ξεκαθάρισε πως η ανάπτυξη αυτή λέγεται «παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, το ελληνικό φάρμακο είναι ένας κλάδος που μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων και να την παντρέψει με το πλούσιο δυναμικό της χώρας.
«Γιατί δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι η Ελβετία του νότου στην παραγωγή φαρμάκων;», διερωτήθηκε με νόημα και υποστήριξε πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να δημιουργήσει κανόνες, στους οποίους θα πρέπει να κινείται η επιχειρηματικότητα, με δίκαιο και κατανοητό φορολογικό σύστημα. Κάλεσε, δε, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε ένα δημιουργικό και ειλικρινή διάλογο, καθώς η κυβέρνηση τη θεωρεί συντελεστή της ανάπτυξης της χώρας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ