Όχι μόνο δεν στάθηκε ικανό να κάμψει τις αντιδράσεις για τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται στην Υγεία, το λεγόμενο «Παράλληλο Πρόγραμμα» που ψήφισε η Κυβέρνηση, αλλά αντίθετα φαίνεται πως προκάλεσε νέες, ακόμη πιο ισχυρές «εκρήξεις».
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία «βλέπει» στο Πρόγραμμα κρυφά ισοδύναμα μέτρα – όπως η σύσταση θεσμικού πλαισίου που καθιστά το ΕΣΥ ανταγωνιστικό/ανταποδοτικό – τα οποία αλλοιώνουν μέρα με την ημέρα το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα του Συστήματος.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος. Όμως η παροιμία λέει “Με πορδές δεν βάφονται αυγά”» αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος εκτιμά πως η ανάκαμψη του Συστήματος αποτελεί ανεδαφική προσδοκία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2016.
«Με την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση εφέτος στους Φορείς της Υγείας -525 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, 1,15 δις ευρώ στα Νοσοκομεία, 0 ευρώ για νέες προσλήψεις, 0 ευρώ για υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, 0 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων -, δεν υπάρχει περίπτωση να αναταθεί το ΕΣΥ» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Μας “δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας” για να δείξουν ότι καταργούν τα Μνημόνια. Τα μόνα που κάνουν είναι να μεταφέρουν πιστώσεις από τον ένα κωδικό στον άλλο (Νοσοκομεία – Πρόσθετες Αμοιβές), αθροίζουν τις ίδιες πιστώσεις δύο φορές (Επιχορηγήσεις Νοσοκομείων με τα νυκτερινά, Αργίες και τις Εφημερίες του προσωπικού), μεταφέρουν πιστώσεις από τον ένα Φορέα Υγείας στον άλλο (ΕΟΠΥΥ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ), ανακυκλώνουν υφιστάμενες δράσεις χωρίς να προβλέπουν κονδύλια (Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων), εμφανίζοντας εικονική πραγματικότητα» τονίζει.
Βασικό σημείο κριτικής της ΠΟΕΔΗΝ για το Παράλληλο Πρόγραμμα είναι η υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού (άρ. 79) χωρίς τη συναίνεση των υπαλλήλων και η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχαίου δεδομένων του υπηρετούντος προσωπικού (άρ. 50), τη στιγμή που 1 στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενή.
«Η κυβέρνηση καθυστερημένα με στρεβλό τρόπο χωρίς προσλήψεις, επιδιώκει να στελεχώσει τα Νοσοκομεία των νησιών που βουλιάζουν από πρόσφυγες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η τραγική υποστελέχωση του Συστήματος και η επικοινωνιακή διαχείριση του εν λόγω προβλήματος από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας» σχολιάζει σχετικά ο Μ. Γιαννάκος. «Στην καλύτερη περίπτωση φέτος θα ολοκληρωθούν οι 960 προσλήψεις που εγκρίθηκαν από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Και όμως εφέτος θα αποχωρήσουν τουλάχιστον άλλοι 2.000 Υγειονομικοί υπάλληλοι, εξαιτίας των επικείμενων νέων μειώσεων των συντάξεων» τονίζει.
Δύο ακόμη μέτρα που έχουν προκαλέσει από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ αποτελούν: α) η λειτουργία του Νοσοκομείου ΘΗΡΩΝ από ιδία έσοδα ενώ οι πρωτοβάθμιες μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη ή συρρικνώνουν τη λειτουργία τους και β) ανάθεση διακομιδών στο Πυροσβεστικό Σώμα, στους ΟΤΑ και σε ανειδίκευτο υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας αντί για την ολοκλήρωση της περιφερειοποίησης του ΕΚΑΒ.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστήσει το ΕΣΥ αυτο-χρηματο-διοικούμενο με την εμπλοκή Ιδιωτών, Εθελοντικών Οργανώσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με «φακιρικά» προσπαθεί να κρύψει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ. Επέλεξε «κρυφά ανάποδα ισοδύναμα» για να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ισοδύναμα όπως η σύσταση θεσμικού πλαισίου που καθιστά το ΕΣΥ ανταγωνιστικό – ανταποδοτικό, με τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών.
Οι παρεμβάσεις τους είναι για γέλια και για κλάματα. Θέλουν να δείχνουν ότι απασφαλίζουν την Υγειονομική βόμβα που παρέλαβαν από τις προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις, ενώ στην πραγματικότητα μετατρέπουν το ΕΣΥ σε Υγειονομικό Ναρκοπέδιο» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ