Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Ενώ για περισσότερο από 10 χρόνια δεν έχουμε κάνει ούτε ένα διαγωνισμό για να πετύχουμε καλύτερες τιμές προμήθειας ασκών αίματος, στο υπουργείο Υγείας έκαναν… διαγωνισμό για να αγοράσουν πανάκριβους ειδικούς ασκούς με σύστημα επεξεργασίας αίματος, που παρέχει μόνο μία εταιρεία!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Σε όλη τη χώρα, στις 98 αιμοδοσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ συλλέγονται ετησίως περίπου 500-530.000 μονάδες αίματος σε πλαστικούς ασκούς.
Περίπου 120.000 μονάδες αφορούν τις ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Κάθε πάσχοντας χρησιμοποιεί ετησίως σε ετήσια βάση περίπου 48 μονάδες και αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε 2.500 πάσχοντες, οι συνολικές τους ανάγκες ανέρχονται σε περίπου 120.000 μονάδες αίματος.
Οι κοινοί, πλαστικοί ασκοί αίματος δεν είναι όλοι ίδιοι. Π.χ. υπάρχουν διπλοί 35 ημερών, τριπλοί 35 και 42 ημερών, διπλής εξόδου μέχρι και τετραπλοί με ενσωματωμένο φίλτρο. Κάνοντας μία έρευνα αγοράς, έμαθα ότι το συνολικό, ετήσιο κόστος για την προμήθεια αυτών φθάνει περίπου τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνω εδώ ότι οι κοινοί ασκοί αίματος παρέχονται από 5-6 διαφορετικές εταιρείες. Άρα, αν τόσα χρόνια κάναμε έναν ενιαίο, κεντρικό διαγωνισμό ή 3-4 περιφερειακούς διαγωνισμούς θα πετυχαίναμε καλύτερη τιμή από αυτήν, που σήμερα αγοράζουν τα νοσοκομεία με μικροπρομήθειες διάρκειας 3 μηνών.
Ενώ λοιπόν εδώ και 2 χρόνια, ο Παύλος Πολάκης έχει εξαγγείλει ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και υλοποίηση κεντρικών προμηθειών, τελικά, κινούμαστε προς διαφορετική κατεύθυνση. Στο υπουργείο Υγείας αποφάσισαν να κάνουν διαγωνισμό για να προμηθευτούν ειδικούς ασκούς με συνοδό εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρείας και υπερτριπλάσιο κόστος!
Ο επίμαχος διαγωνισμός προκηρύχτηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) μέσω του ΕΣΗΔΗΣ στις 15-11-2019. Αφορά την προμήθεια μόνο «100.000 ασκών συλλογής αίματοςμε συνοδό εξοπλισμό επεξεργασίας». Όπως αναφέρεται, «απαιτείται σύστημα ασκών και αυτόματη ταυτόχρονη επεξεργασία διαχωρισμού 4 μονάδων ολικού αίματος σε λευκαφαιρεμένα παράγωγα με συνοδό εξοπλισμό».
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την προμήθεια των 100.000 ασκών ανέρχεται στο ποσό των 4.650.000 το χρόνο. Άρα, αν υλοποιηθεί ο διαγωνισμός, σε ετήσια βάση το συνολικό κόστος θα εκτοξευτεί και θα υπερβεί τα 8 εκατ. ευρώ. Διότι έχουμε και λέμε: (4,65 εκατ. για 100.000 μονάδες με το νέο διαγωνισμό και 3,6 εκατ. για τις υπόλοιπες 400.000 μονάδες.
Μάλιστα, οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού λέγεται ότι παραπέμπουν στο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου αίματος με την επωνυμία REVEOS της εταιρείας TERUMOBCT. Σύστημα το οποίο – σύμφωνα με τους κατασκευαστές του – προσφέρει αποδοτικότητα και ταχύτητα, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο.
Εύλογα όμως γεννιούνται πολλά ερωτήματα:
Υπάρχει και ένα άλλο ουσιαστικό θέμα: Η υλοποίηση του διαγωνισμού πρακτικά σημαίνει ότι σκοπός είναι να αλλάξει το μοντέλο επεξεργασίας του αίματος. Το αίμα που σήμερα συλλέγεται και επεξεργάζεται στα νοσοκομεία της Αττικής, θα μεταφέρεται για επεξεργασία στο ΕΚΕΑ και στη συνέχεια θα μεταφέρεται πάλι στα νοσοκομεία.
Εδώ γεννιούνται νέα ερωτήματα: Είμαστε έτοιμοι για μία τέτοια αλλαγή; Έχει γίνει διάλογος και διαβούλευση; Υπάρχει συναίνεση και αποδοχή του νέου μοντέλου από τους εμπλεκόμενους φορείς;
Λαμβάνοντας υπόψη πώς λειτουργούν τα πράγματα στο ΕΣΥ, αμφιβάλω ότι ο διαγωνισμός μπορεί να υλοποιηθεί και πολύ περισσότερο να αποδώσει. Εικάζω ότι πολλές αιμοδοσίες θα συλλέγουν αίμα, όπως μέχρι σήμερα, και δεν θα αποστέλλουν το αίμα στο ΕΚΕΑ…
Ναι η χώρα μας έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού στο κατακερματισμένο σύστημα αιμοδοσίας. Η λειτουργία τόσων πολλών (98) μονάδων αιμοδοσίας είναι αντι-οικονομική και εμπόδιο στη διασφάλιση της ποιότητας. Όμως, για τον εκσυγχρονισμό χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και χρηματοδότηση. Όχι, φιρμάνια…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Από τα δύσκολα στα δυσκολότερα. Τα επιχειρήματα πολλών ετών για να γίνει προσπάθεια μείωσης των αιμοδοσιών, απέβησαν άκαρπα αναποτελεσματικά. Δηλαδή Ευαγγελισμός, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ιπποκράτειο, Λαϊκο. Πέντε νοσοκομεία 5 αιμοδοσίες δεν κατάφεραν να τις κάνουν ΜΙΑ, καμία κυβέρνηση, που να πάρει η ευχή! Άλλα δυο Παίδων ούτε εκεί μπόρεσαν να τα ενώσουν σε ένα. Θέλουν να κάνουν επανάσταση της αριστεράς (αριστεροί ΔΕΝ είναι, το κατάλαβαν ακόμα και αυτοί που κυβερνούν αλλά και όσοι τους ψήφισαν. Κανείς αριστερός που σέβεται την αριστερά δεν τολμά να την υποτιμά κυκλοφορώντας στην Βουλή με καλαθάκι με ζαρζαβατικά ή κουραμπίεδες) Θα ξοδευτούν χρήματα των φορολογουμένων, στηριγμένα σε αιολα σχέδια (όπως ξοδεύτηκαν για το εργοστάσιο παραγωγής παραγώγων αίματος στους Θρακομακεδόνες και δεν λειτούργησε ποτέ, επειδή ανακάλυψαν πως δεν συμφέρει) τα οποία στηρίζονται στο ξένο δόγμα trial and error, και θα εγκαταλειφθούν, κατ ανάγκη! Δεν μπορείς να εγκαταλήψεις την Αλεξανδρούπολη την Λήμνο την Χίο την Ρόδο στό έλεος γειτονικών χώρων εκτός ΕΕ, να τους εγκαταλήπεις στο έλεος των όχι φιλικά προσκείμενων γειτόνων ή του υδροκέφαλου κέντρου. Οι αιμοδοσιολόγοι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν “Ε….καλά μέχρι να γίνουν και εδώ τα αντίστοιχα των Αθηνών θα έχουν φύγει αυτοί (πολιτικοί) θα έρθουν οι άλλοι και δεν θα γίνει τίποτα” Δηλαδή αυτό που θα γίνει στην προτεύουσα του μισού πληθυσμού της Ελλάδας είναι ένα τίποτα? Θα αυξήσουμε την αγορά αίματος από το εξωτερικό? Η Αθήνα συλλέγει το 45-50% του αναγκαίου αίματος (αφού 50% του πληθυσμού ζή εκεί) Πότε θα γίνει αντιληπτό ότι ο Έλληνας με φιρμάνια ψεφτοσουλτάνων ΔΕΝ λειτουργεί? Γκρινιάζω, ναι. Σας διαβεβαιώ το κάνω γιατί ψάχνω και δεν βρίσκω τρόπο να είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που παράγω σε αυτό που μου κληροδότησαν οι σοφοί προγονοί μου, ντρέπομαι για αυτό γκρινιάζω!
Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι οι υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι κατακερματισμένες και υπάρχει ανάγκη να αναδιοργανωθούν, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Η αναδιοργάνωση χρειάζεται προσεκτική μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να ληφθούν με διαφάνεια τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ