Για καθυστερημένη αντίδραση κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για το βήμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε δήλωση του βουλευτή Α. Ξανθού σχετικά με την συνεργασία δυο ιδιωτικών κλινικών στη νοσηλεία περιστατικών COVID-19, επεσημαίνεται ότι ήταν αίτημα εδώ και καιρό εργαζόμενων στο ΕΣΥ και της αντιπολίτευσης με στόχο «να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ που έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές του». Όπως διευκρίνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, η πρόταση της αντιπολίτευσης αποσκοπούσε στη δυνατότητα των δημόσιων νοσοκομείων να καλύψουν και όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, δηλαδή και ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19.
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «κώφευαν» και ολιγώρησαν τραγικά» υποστήριξε ο κ. Ξανθός κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου για «ιδεοληψία και εύνοια προς τους κλινικάρχες».
Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν βασίστηκε σε κάποιο σχεδιασμό και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εξυπηρέτησαν μόνο ασθενείς με COVID-19, αποδιοργανώθηκαν και το προσωπικό του εξουθενώθηκε.
Ο κ. Ξανθός στηλιτεύει την αντίδραση του υπουργείου «τώρα που το αφήγημα για «διπλασιασμό» των ΜΕΘ και «θωράκιση» του ΕΣΥ κατέρρευσε παταγωδώς και άρχισαν οι κινήσεις πανικού για μεταφορά ασθενών covid από την Αθήνα στο νοσοκομείο Χαλκίδας, το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Να αξιοποιήσει δηλαδή 2 μονάδες ιδιωτικές υγείας που οι ιδιοκτήτες τους προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν στο ΕΣΥ».
Κάνοντας λόγο για χρονοτριβή ο κ. Ξανθός εξαπολύει «πυρά» για περιορισμένο βήμα και σαφείς οι λειτουργικές προϋποθέσεις, καταγγέλλοντας ότι ορίστηκε «προκλητικά ευνοϊκός διπλασιασμός του ημερήσιου νοσηλείου αποζημίωσης».
Ο ίδιος επανάφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» και την ενσωμάτωσή του στο ΕΣΥ ως νοσοκομείο COVID. Σχετικά με τα νοσοκομεία που θα συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός ισχυρίστηκε ότι είναι μεσαίας δυναμικότητας ιδιωτικά θεραπευτήρια, συνολικά διαθέτουν 180 κλίνες και 6 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ το «Λητώ» δεν έχει καθόλου τμήματα παθολογικά, πνευμονολογικά, «διακινδυνεύοντας αυτή να εξελιχθεί σε «φιάσκο», όπως και η «επίταξη στα χαρτιά» των 2 ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης που δεν απέτρεψε την υγειονομική τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου».
Ευθέως κατηγόρησε το υπουργείο ότι δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας και δεν μπορεί να διασφαλίσει την ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
«Ήδη χιλιάδες ασθενείς χωρίς κορονοϊό δεν εξυπηρετούνται και ταλαιπωρούνται καθημερινά από το εσωτερικό lockdown που έχει επιβληθεί στο ΕΣΥ» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Υγείας ζητώντας να ακολουθηθεί νέα στρατηγική.
Ο κ. Ξανθός πρότεινε νέο μείγμα υγειονομικών μέτρων με τα εξής:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ