Έρευνα για τον υπολογισμό της πραγματικής Φαρμακευτικής Δαπάνης διεξάγει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τις παραμέτρους της οποίας παρουσίασε από το βήμα του 7ου Pharma & Health Conference, ο Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης. Στην ομιλία του για τις Οικονομικές Διαστάσεις της Φαρμακευτικής Πολιτικής, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στους παράγοντες διαμόρφωσης της. «Δεν είναι μόνο το ΑΕΠ», τόνισε ο Καθηγητής.
«Το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να επαναξιολογηθεί και να αυξηθεί δεδομένου το ότι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες εκτός το ΑΕΠ», σημείωσε ο κ. Μανιαδάκης.
Κατά τον καθηγητή, δεδομένης της αύξησης στην συμμετοχή των ασθενών πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα για προστασία των οικονομικά αδυνάτων από δυσανάλογα υψηλές συμμετοχές που δύναται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερίας τους.
Προειδοποίησε, δε, ότι η τιμολογιακή πολιτική έχει εξαντλήσει τα όρια αποδόσεων και περαιτέρω μειώσεις στις τιμές εγκυμονούν κινδύνους απόσυρσης φαρμάκων και παράλληλα τροφοδοτούν φαινόμενα αντίστροφης υποκατάστασης και αύξηση των δαπανών. «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προστατευθούν τα φθηνά φάρμακα από περαιτέρω μειώσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα τα καινοτόμα φάρμακων είναι στο 60% της τιμής στην Ευρώπη.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται καθώς και αύξηση του ποσοστού χρήσης των ακριβότερων φαρμάκων και όχι πάντοτε απαραίτητων νεότερων φαρμάκων» συμπλήρωσε ο κ. Μανιαδάκης.
«Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δύναται να συμβάλει σημαντικά στην μείωση της δαπάνης, ωστόσο δεν είναι απότοκο των μειώσεων των τιμών τους, που μάλλον λειτουργούν αντίστροφα, αλλά αποτέλεσμα άλλων πολιτικών που πρέπει να θεσμοθετηθούν», κατέληξε.
Η έρευνα της ΕΣΔΥ αναμένεται το Σεπτέμβριο.
«Ελληνική Οικονομία: Προσαρμογή, Επενδύσεις, και το Νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο»
“Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποσκοπούν στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού προτύπου προς μία οικονομία που βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια και όχι στα ελλείμματα και τα δανεικά”, τόνισε επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μ. Μασουράκης.
Όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο να αρθούν οι περιορισμοί στον ανταγωνισμό, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, να απαλειφθούν οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις, να βελτιωθεί το εγχώριο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, να μειωθεί η αρνητική αναλογία μεταξύ πιο δυναμικών και πιο παραδοσιακών επιχειρήσεων, και να περιοριστεί ο κρατικός παρεμβατισμός και οι συνακόλουθες πελατειακές σχέσεις.
Με την απόφαση του Eurogroup της 24-25/5/2016, κλείνει μία παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητος και ξεκινάει δυνητικά ένας ενάρετος αναπτυξιακός κύκλος μέσα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Προς τούτο, απαιτείται έγκαιρη και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδίως του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Μέσα στην καταιγίδα της υπερφορολόγησης και των συνταξιοδοτικών περικοπών, η αναζήτηση αναπτυξιακών αντίβαρων είναι μονόδρομος. Αν και δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για να δοθούν αποτελεσματικές και γρήγορες λύσεις στα υφεσιακά αδιέξοδα που δημιουργεί η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που ακολουθεί η χώρα, υπάρχουν τρεις περιοχές άσκησης οικονομικής πολιτικής, στις οποίες παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ