Την απουσία ολοκληρωμένης παρέμβασης πρόληψης υγείας στους πληθυσμούς των Ρομά, επιβεβαιώνει το τραγικό τέλος δύο βρεφών από το Ζεφύρι, μετά από μόλυνσή τους από το μηνιγγιτιδόκοκκο. Συνολικά, καταγράφηκαν 3 κρούσματα στον καταυλισμό τα οποία και νοσηλεύτηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση υγείας του βρέφους που επέζησε είναι σταθερή, ενώ προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η μόλυνση οφείλεται στην οροομάδα Β ή C.
Για τα περιστατικά ενημερώθηκε την Τετάρτη 30/3 το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Δώσαμε αντιβίωση (Ciproxin) στα παιδιά και στους ενήλικες που ήταν κοντά στα βρέφη που πέθαναν κι ενημερώσαμε τις υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας από την Πέμπτη και σήμερα πάει νέο κλιμάκιο για να χορηγήσει αντιβίωση και στο δικό του περιβάλλον» λέει στο Virus ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος. Όπως επισημαίνει, στη διάρκεια της θητείας του δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στο Ζεφύρι.
«Σήμερα ή αύριο θα συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να βγάλει απόφαση για το αν θα γίνουν εμβολιασμοί, ανάλογα με τον ορότυπο της νόσου που θα μας δώσουν τα εργαστήρια» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Neisseria meningitides (ή μηνιγγιτιδόκοκκος) και διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία, σοβαρές επιπλοκές ακόμα και θάνατο.
Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο, με τα βρέφη, νήπια, εφήβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.
Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.
Μπορεί να προληφθεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος;
Η αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου η οποία “ανθεί” συνθήκες συγχρωτισμού, είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο, το εμβόλιο που βρίσκεται ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, προσφέρει προστασία από της οροομάδες A, C, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου. Αυτό σημαίνει ότι μένει ακάλυπτη η οροομάδα Β.
Αν και το εμβόλιο που καλύπτει τον τύπο Β είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από την άνοιξη του 2014 (Bexsero), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει εγκρίνει την ένταξή του στο Πρόγραμμα με το σκεπτικό ότι η επιδημιολογία της νόσου είναι χαμηλή. Όπως όμως υποστηρίζει στο Virus ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, «τα μέλη της Επιτροπής στα συνέδριά τους αναγνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου Β είναι ασφαλής και απαραίτητος». Ο ίδιος επισημαίνει ότι εφόσον διατίθεται ένα εμβόλιο που μπορεί να σώσει ζωές, θα έπρεπε να βρίσκεται εντός της σχετικής λίστας αν μη τι άλλο για τα άτομα εκείνα που ανήκουν στις λεγόμενες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ανοσοκατεσταλμένοι κ.λπ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του εμβολίου είναι αρκετά υψηλό, κοντά στα 105 ευρώ. Ο εμβολιασμός, πάντως, αποδεδειγμένα αποτελεί ένα από τα πιο αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία, καθώς προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών (εδώ).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ