Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Κ. Λουράντος, κατά την οποία τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με τον καταποντισμό της Φαρμακευτικής Δαπάνης.
«Θα επιμείνουμε στο δίκιο μας και στην αλήθεια», σημείωσε στην εισαγωγή του και πρόσθεσε πως, «όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν αλλά δεν μας λένε πότε θα τελειώσουν τα άσχημα. Λύσεις υπάρχουν, αν κάποιο φαγητό δεν σ’ αρέσει το αλλάζεις και όχι για να πας στο χειρότερο».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ άσκησε αυστηρή κριτική σε όλες τις εκφάνσεις της φαρμακευτικής περίθαλψης, εξαπολύοντας βέλη σε κάθε τομέα ξεχωριστά.
«Οι νόμοι δημιουργούνται είτε με νομοσχέδια που φέρνονται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν από … αδιάβαστους βουλευτές, είτε με υπουργικές αποφάσεις από Υπουργούς άσχετους με το αντικείμενο, είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ώστε να μην περνάνε από την Βουλή, είτε με τροπολογίες που έρχονται αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής στην Βουλή», σημείωσε και άρχισε την κατά μέτωπο επίθεση.
ΩΡΑΡΙΟ
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο , με το νέο νόμο, που τέθηκε σε ισχύ προ μηνών και με την πρόφαση της εργαλειοθήκης, οι φαρμακοποιοί έχουν χάσει το μέτρημα των ωρών εργασίας. «Επικρατεί απόλυτο χάος, δεν ξέρουμε πότε ανοίγουμε και πότε κλείνουμε, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωτικές οι εφημερίες», τόνισε και ξεκαθάρισε πως αν το κράτος δεν αποσαφηνίσει τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων, εφημερίες τέλος, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην πολιτεία για να απαντήσει.
«Απαιτούμε ωράριο ανθρώπινο, για να λειτουργήσουμε ως επιστήμονες στο χώρο μας, με αρχή και τέλος», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως διημερεύσεις κα διανυκτερέσεις στη χώρα μας δεν πληρώνονται υπερωριακά, όπως γίνεται στην Ευρώπη.
EBOLA
Την αδιαφορία του Υπουργείου και του ΚΕΕΛΠΝΟ στο αίτημα των Φαρμακοποιών για την αποστολή ενημερωτικού υλικού, ώστε να αναλάβουν τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τον ιό του Ebola και τα μέτρα πρόληψης, υπογράμμισε ο κ. Λουράντος. Από τις 14/10 που απέστειλαν την επιστολή δεν έχουν λάβει απάντηση, σημείωσε.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
«Η Φαρμακευτική Δαπάνη (ΦΔ) στη χώρα μας βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ.
Η μείωση της ΦΔ είναι αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, που οδήγησε και στην απομείωση των αποθεμάτων των φαρμακείων, αλλά και την εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όπως υπογράμμισε ο κ. Λουράντος. Παράλληλα, μειώθηκε και ο αριθμός των αποζημιουμένων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εφαρμόστηκαν και επιπλέον χαράτσια.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΩΝ
«Η συμμετοχή των ασφαλισμένων διπλασιάστηκε και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάστηκε», τόνισε ο κ. Λουράντος σημειώνοντας πως το 50% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην Ελλάδα το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους!
Παραθέτοντας παραδείγματα από συγκεκριμένες συνταγές, έδειξε πως οι ασφαλισμένοι καλούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων να πληρώνουν περισσότερα για τη φαρμακευτική τους αγωγή, μέσω του ταμείου τους, από ότι θα τους κόστιζε το φάρμακο αν το πλήρωναν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι. Πολλοί, δε, έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο…
Η ίδια συνταγή Μάρτιο και Απρίλιο
Άλλες συνταγές:
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται τόσο σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και μεγάλης ζήτησης όσο και σε εμβόλια, ιδιαίτερα παιδικά. Σε γενικές γραμμές τα εμβόλια που απουσιάζουν είναι κυρίως παιδικά, του πνευμονιόκοκκου, ηπατίτιδας ενηλίκων, κλπ.
«Έλλειψη είναι όταν θέλω το φάρμακο και δεν υπάρχει, όχι σε μια εβδομάδα. Δεν υπάρχει έλλειψη παροδική», ξεκαθάρισε πρόεδρος του ΠΦΣ και παρέθεσε έγγραφο από μεγάλη φαρμακαποθήκη που δεν κάνει παράλληλες εξαγωγές, στο οποίο φαίνονται οι ελλείψεις κατά το 1ο 9μηνο του 2014.
ΜΗΣΥΦΑ
«Κάποιοι τα θέλουν στα σουπερ μαρκετ για να αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωση τους», σημείωσε ο κ. Λουράντος υπογραμμίζοντας πως, την ώρα που πετρέλαιο , ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, αστικές συγκοινωνίες και γάλα αυξήθηκαν τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 60%, ενώ αυξήθηκε συμμετοχή των ασφαλισμένων 100%.
Κατά τον πρόεδρο του ΠΦΣ ο όρος Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα (ΜΗΑΦΑ), γιατί πρόκειται για σκευάσματα συνταγογραφούμνα, με πιθανές παρενέργειες, που απλά δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό σύστημα.
Εκτίμησε, δε, ότι μετά την απελευθέρωση τους θα αυξηθούν οι τιμές, με τα σούπερ μάρκετ μόνο να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν μεγάλες μειώσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ