Την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζει και το σύστημα Υγείας στην Κύπρο, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Λύση για την κάλυψη κενών εξετάζεται με την εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής νοσηλευτών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τα νοσηλευτήρια. Ωστόσο, την αντίθεσή τους εκφράζουν οι εκπρόσωποι νοσηλευτών ζητώντας να υιοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια δυσκολεύοντας την στελέχωση των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι στην Κύπρο αναλογούν 6 νοσηλευτές για 1.000 κατοίκους, δηλαδή ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα δε, η αναλογία αυτή είναι χαμηλότερη με 3,8 νοσηλευτές για 1.000 κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι ο Μέσος Όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 9,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η προειδοποιητική ανακοίνωση για αναβολή χειρουργείων από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία εκπροσωπεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου. Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δέχεται πιέσεις από συντεχνίες νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση των κρατικών νοσοκομείων.Από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, γίνεται λόγος για υπαρκτό πρόβλημα και ότι άμεσα θα υπάρξουν δυσλειτουργίας.
Σημειώνεται ότι η έλλειψη νοσηλευτών αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται εναλλακτικές λύσεις, με την υιοθέτηση μέτρων νοσηλευτών διαφορετικών επιπέδων δηλαδή εφαρμογή του θεσμού του φροντιστή υγείας. Από την μεριά του Συνδέσμου ζητούνται κίνητρα, ώστε οι νέοι να ενταχθούν στις νοσηλευτικές σχολές αλλά και νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό ποσοστών νοσηλευτών και φροντιστών υγείας στους θαλάμους όλων των νοσοκομείων.
Ακόμη ο σύνδεσμος ζητά την αξιοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι φοιτούν στις κυπριακές νοσηλευτικές σχολές και την εισαγωγή νοσηλευτών με την υποχρέωση εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος να εκπαιδευτούν και στην ελληνική γλώσσα από τους εργοδότες. Στην λήψη αυτών των μέτρων συμφωνεί και η ΟΕΒ, η οποία για την αποφυγή αναστολής της λειτουργίας των κλινικών, προτείνει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για απασχόληση νοσηλευτών.
Η λύση αυτή εξετάζεται καθώς αυτή τη χρονιά υπολογίζεται ότι θα αποφοιτήσουν μόλις 120 νέοι νοσηλευτές, ενώ για να καλυφθούν τα εγχώρια κενά χρειάζονται περίπου στους 450 – 500 νοσηλευτές. Εφόσον λειτουργήσουν νέες μονάδες που ετοιμάζονται στην χώρα αυτή την περίοδο, θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ