Η επίτροπος για την υγεία κα Στέλλα Κυριακίδη
Νέα προοπτική δημιουργείται με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κρίσιμα φάρμακα, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Η Συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα – μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δρομολογείται για αρχές του νέου έτους.
Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την οικοδόμηση ενός «φαρμακακευτικού οικοσυστήματος» που είναι ανταγωνιστικό και προς όφελος της βιομηχανίας της ΕΕ, τους πολίτες και των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, όπως υποστήριξε η κ . Κυριακίδου στην τοποθέτησή της στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Κυριακίδη, η Συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα – μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ως «πυλώνας βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» – θα συσταθεί στις αρχές του 2024 ως πρώτο στάδιο εξέτασης μιας πιθανής CMA.
Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης, θα αξιολογηθεί η τρωτότητα των αλυσίδων εφοδιασμού για βασικά κρίσιμα φάρμακα, για παράδειγμα, τις δημόσιες συμβάσεις, την ενίσχυση και την παραγωγική ικανότητα για στρατηγικά έργα και τον συντονισμό των αποθεμάτων φαρμάκων. Στόχος είναι να βρεθούν πρακτικές λύσεις για να διασφαλίσουν την ασφάλεια εφοδιασμού φαρμάκων, διανοίγοντας «το δρόμο για μια πιθανή μελλοντική Πράξη για τα κρίσιμα φάρμακα, η οποία βρίσκεται στα σκαριά» επεσήμανε η κ. Κυριακίδου
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις θέσεις τους. Όμως, ακόμη υφίστανται πολλά «ακανθώδη ζητήματα», θέμα που μεταφράζεται σε μακροχρόνια πορεία προς μια διοργανική συμφωνία, αλλά μέχρι τότε είναι αναγκαία η ανάληψη πρόσθετης δράσης για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων φαρμάκων, όπως επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας. Για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου των διαδικασιών επιλέχθηκαν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια μέχρι να περάσει η φαρμακευτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με όσα εξήγησε η κ. Κυριακίδη. Από την πλευρά τους οι υπουργοί Υγείας υποστήριξαν γενικά τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής, τόνισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.
Υπενθυμίζεται πως πριν ένα μήνα περίπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με μια σειρά δράσεων που αποβλέπουν στην πρόληψη και στον μετριασμό των κρίσιμων ελλείψεων φαρμάκων. Αυτή περιελάβανε ορισμένα στοιχεία από την προτεινόμενη φαρμακευτική αναθεώρηση, όπως είναι η έγκαιρη κοινοποίηση των ελλείψεων από τις εταιρείες, τα σχέδια πρόληψης των ελλείψεων για όλα τα φάρμακα και η αυξημένη πληροφόρηση για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ. Ειδικότερα οι εν λόγω δράσεις περιλαμβάνουν τη δρομολόγηση ενός ευρωπαϊκού εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης για τα φάρμακα, έναν κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων έως το τέλος του 2023, κανονιστικές ευελιξίες και καθοδήγηση της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.euractiv.com/
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ