Ένα εκατoμμύριο μη διαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας εκτιμά ότι υπάρχουν η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου. Ελπίδα γεννά το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της ΕΕ.
Προτεραιότητα δίνει η Ε.Ε. με τον συγκροτημένο σχεδιασμό αντιμετώπισης της ασθένειας, όπως τόνισε η κ. Κυριακίδου κατά την ομιλία της στο συνέδριο του «Economist» με θέμα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετά-covid κόσμο». Η επίτροπος επεσήμανε τις επιπτώσεις της πανδημίας στους ογκολογικούς ασθενείς, καταγράφοντας λυπηρά φαινόμενα διακοπής των διαγνώσεων και θεραπειών του καρκίνου.
Η ευρωπαϊκή προσέγγιση διαχείρισης της νόσου κινείται στους άξονες της συμπερίληψης, της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, της ολοκληρωμένης προσέγγισης για κάθε στάδιο της ασθένειας, της έρευνας και της καινοτομίας. Επίσης, η ευρωπαϊκή προσπάθεια ακολουθεί τις κατευθύνσεις ψηφιοποίησης, εξατομικευμένης ιατρικής, μείωσης των ανισοτήτων και διασφάλισης αποτελεσματικότητας. Σταθερά βήματα σε ένα πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας ανακοίνωσε η επίτροπός ώστε να περιοριστούν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών ομάδων αναφορικά με τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.
Σημειώνεται ότι η κ. Κυριακίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εγχείρημα παροχής βοήθειας και φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πρόοδος για την ευρωπαϊκή συνεργασία σημειώθηκε, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου κατά την πανδημία της covid-19.
Θετικά μηνύματα για την επιβίωση των ογκολογικών ασθενών τα τελευταία χρόνια έστειλε η εκπρόσωπος του Economist Impact και επικεφαλής του The Vaccine Ecosystem Initiative, Mary Bussell. Ανησυχητικό όμως ήταν το γεγονός πως κατά την υγειονομική κρίση ότι επιβράδυναν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, εμποδίζοντας την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση νέων ασθενών καθώς και την έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπεία. Προβάδισμα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την ίδια αφού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η δεύτερη αιτία θανάτου. Με αυτό τον στόχο πρέπει να αναπτυχθούν εμβόλια και να προωθηθεί η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να ενισχυθεί η πρόληψη, όπως υποστήριξε η κ. Bussell.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ