Προβάδισμα στην έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα δίνει η νομοθετική μεταρρύθμιση της Ε.Ε.για τα φάρμακα, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Επιδίωξη είναι η ισότιμη κάλυψη των ιατρικών αναγκών όλων των πολιτών, όπως τόνισε κ. Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.
Η μεταρρύθμιση ακολουθεί τον άξονα εξυπηρέτησης αναγκών των ασθενών και των συστημάτων υγείας , επιδιώκοντας τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς φαρμάκων στην Ε.Ε. κατά τα λεγόμενα της κ. Κυριακίδου. Σύμφωνα με την επίτροπο, ισχυρότερα κίνητρα θα δοθούν στις εταιρείες προκειμένου να καλύπτουν ανάγκες σε όλα τα κράτη μέλη αντί για μερικά επιλεγμένα. Ακόμη προβλέπεται πρώιμη είσοδος γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων που σημαίνει πιο προσιτά φάρμακα και πιο βιώσιμο κόστος υγειονομικής περίθαλψης λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.
Εκτιμάται ότι μετά την μεταρρύθμιση θα μπορούν να λάβουν νέα φάρμακα σχεδόν περισσότεροι 70 εκατομμύρια πολίτες σε σύγκριση με το τι συμβαίνει σήμερα. Επιπροσθέτως, η ένταξη ευελιξίας θα ευνοήσει την καινοτομία αλλά και την ένταξη της ψηφιοποίησης με πλεονεκτήματα αμφότρων βιομηχανίας και ασθενών. Χαρακτηριστικά υπολογίζεται ότι ο μειωμένος διοικητικός φόρτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για εταιρείες και αρχές.
Στην αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η Επιτροπή πρότεινε μια 15ετή δοκιμή ενός “μεταβιβάσιμου συστήματος κουπονιών αποκλειστικότητας δεδομένων” για τα νέα αντιβιοτικά. Το μέτρο χαρακτήρισε η κ. Κυριακίδου “ενδεχομένως ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό μέτρο”. Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται ένα επιπλέον έτος κανονιστικής προστασίας δεδομένων στον υπεύθυνο ανάπτυξης των νέων αντιβιοτικών, τα οποία θα μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν για ένα από τα δικά του προϊόντα είτε να πωληθούν σε άλλον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑΑ), χαιρετίζοντας επίσης την προσέγγιση “Μία υγεία”. Στόχο αποτελεί η συνετή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών -όπως τα αντιβιοτικά στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων- ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι να καταστούν οι μικροοργανισμοί ανθεκτικοί στην ιατρική παρέμβαση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Υγείας της ΕΕ-27, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη αναγνώρισε τη σημασία της ανάληψης φιλόδοξης δράσης για την καταπολέμηση της ΑΜΡ με την προσέγγιση “Μία υγεία”. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Σουηδίας Jacob Forssmed, υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί προτεραιότητα της τρέχουσας σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τότε που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο. Η Ευρώπη προσδοκά τη μείωση κατά 20% της συνολικής ανθρώπινης κατανάλωσης αντιβιοτικών έως το 2030. Ορισμένα από τα άλλα μέτρα είναι η εφαρμογή καλύτερης επιτήρησης σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας, η ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων, καθώς και η βελτίωση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των επαγγελματιών μέσω εκστρατειών κατάρτισης και επικοινωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euractiv.com
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ