«Μέτωπο» κατά του παιδικού καρκίνου θα δημιουργήσει η ΕΕ, όπως διαβεβαίωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Κατά την ολομέλεια της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η κ.Κυριακίδου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς για πρώτη φορά η Ευρώπη έχει ολιστικό σχέδιο κατά του καρκίνου.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Παιδικό Καρκίνο, η επίτροπος εξέφρασε την στήριξή τους στους δοκιμαζόμενους νέους και τις οικογένειες τους. Όπως τόνισε η ίδια, ήδη λειτουργεί ένα Δίκτυο της ΕΕ Νέων που νίκησαν τον καρκίνο ποτυσυνδέεται με επαγγελματίες υγείας. Στόχευση αποτελεί η πρόληψη, η θεραπεία και η φροντίδα, εκριζώνοντάς τις ανισότητες και καλυτερεύοντας την έρευνα.
Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο που χρηματοδοτείται με πόρους αξίας 4 δισ. ευρώ για δράσεις, έχοντας σφαιρική εικόνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σημαντικός άξονας θεωρείται η πρόληψη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου. Χαρακτηριστικά η επίτροπος υποστήριξε «πρέπει να δώσουμε στους πολίτες τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ζήσουν υγιεινά». Αναφερόμενη στην επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου η ίδια ισχυρίστηκε ότι ενημερωμένες και κατανοητές συστάσεις θα βοηθήσουν τους πολίτες να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Όπως επεσήμανε η επίτροπος η πανδημία COVID-19 «έχει επηρεάσει σημαντικά τη φροντίδα του καρκίνου, καθυστερώντας τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, αναβάλλοντας τη θεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις». Στο πλαίσιο της πρόληψης, έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των Ευρωπαίων για τη Σύσταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές – αυτό δεν είναι κλισέ, είναι γεγονός» τόνισε η επίτροπος. Σύμφωνα με τα στοιχεία περσότεροι από τους μισούς θανάτους που οφείλονται σε επαγγελματικούς λόγους αποδίδονται στον καρκίνο. Ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο συμφωνήθηκε η τέταρτη αναθεώρηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες. «Αυτό το σημαντικό βήμα θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την προστασία περισσότερων από 1 εκατομμύριο εργαζομένων στην ΕΕ» εκτίμησε η επίτροπος.
Επιδίωξη του σχεδίου για τον καρκίνο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, στη διάγνωση και στη θεραπεία. Ο τόπος διαμονής δεν θα πρέπει να αποκλείει τους Ευρωπαίους από τον εντοπισμό της ασθένειας, τη θεραπεία και τις υγειονομικές υπηρεσίες. Μάλιστα, το δίκτυο που εγκαινιάστηκε θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση ασθενείς με πολύπλοκες παθήσεις. Βοηθητικό θα είναι και το Μητρώο Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, που εγκαινιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες για να συνεισφέρει στην κατεύθυνση επενδύσεων όπου χρειάζεται. Από την έκθεση BECA προέκυψε η ανάγκη για το πρόγραμμα κατάρτισης για τον καρκίνο μεταξύ των ειδικοτήτων. Στόχος είναι η παροχή ενός πιο εξειδικευμένου και κινητού εργατικού δυναμικού μέσω της διασυνοριακής κατάρτισης και της ανταλλαγής πληροφοριών Η έρευνα και η καινοτομία έχουν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά του καρκίνου, κατά τα λεγόμενα της κ. Κυριακίδου, ενώ σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουν ακόμη τα δεδομένα, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ