Οι νέες, κυτταρικές θεραπείες και η ιατρική ακριβείας βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της ασθένειας και την ποιότητα ζωής των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες οπως τονίστηκε κατά την επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Αιματολογικές Κακοήθειες: Μοιραζόμαστε γνώση και εμπειρίες» που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ. Ζητούμενο είναι να υπάρχει καθολική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.
Χάρη στα διαθέσιμα φάρμακα, η χρόνια μυολογενής λευχαιμία τείνει πλέον να γίνει ένα διαχειρίσιμο νόσημα με ευκολότερη παρακολούθηση, η οποία πραγματοποιείται με απλή γενική εξέταση αίματος, όπως εξήγησε ο καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ και Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής & Μ.Μ.Μ.Ο. ΕΚΠΑ στο Γ.Ν.Α “Λαϊκό”, Παναγιώτης Παναγιωτίδης. Επίσης, θετικές είναι οι εξελίξεις για τη θεραπεία των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων, μίας ομάδας νοσημάτων με κοινό χαρακτηριστικό τη μη ορθή λειτουργία του μυελού των οστών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία. Επί του θέματος ο καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Αργύρης Συμεωνίδης, επεσήμανε ελπιδοφόρες προοπτικές και λύσεις μέχρι το 2030.
Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια. Αναφορικά με τις νέες διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπισή του, η αιματολόγος – ΕΣΥ Αιματολογικής Κλινικής στο A.N.Θ. “Θεαγένειο”, Ειρήνη Κατωδρύτου, χαρακτήρισε επαναστατικές τις νέες θεραπείες με τη χρήση CAR-T λεμφοκυττάρων, οι οποίες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με Πολλαπλό Μυέλωμα. Ειδικότερα για τη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, η Αλεξάνδρα Κουράκλη, Αιματολόγος – Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας & Αιμοσφαιρινοπαθειών στο Αιματολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Πατρών έδωσε έμφαση στις νέες, στοχευμένες θεραπείες, που δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς.
Για τη συγκεκριμένη θεματική συζήτησαν η καθηγήτρια Αιματολογίας στην Αιματολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. “Λαϊκό”, Μαρία Αγγελοπούλου, ο διευθυντής Τμήματος Ογκολογίας – Αιματολογίας και Μέλους Δ.Σ. της AstraZeneca Ελλάδας Χρήστος Αντωνόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, τονίζοντας τη σημασία της έγκριτης ενημέρωσης των ασθενών σχετικά με την ανοσοκαταστολή και τον εμβολιασμό τους για προστασία από λοιμώξεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Οι βιοδείκτες που αφορούν τα μοριακά χαρακτηριστικά της νόσου εξασφαλίζουν καλύτερη έκβαση στους ασθενείς σύμφωνα με τον καθηγητή στο Β’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. – Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, Περικλή Φούκα. Ο κ. Φούκας υπογράμμισε τη σημασία διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική ακριβείας. Με την σειρά του ο καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Αιματολογική Κλινική στο Γ.Ν. “Λαϊκό”, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι οι κυτταρικές θεραπείες έχουν φέρει πολύ σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των λεμφωμάτων, παρατείνοντας την επιβίωση ασθενών που υποτροπιάζουν και για τους οποίους δεν υπάρχουν ουσιώδεις θεραπευτικές επιλογές.
Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από τη χρήση των CAR-T θεραπειών, ο καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Μ.Μ.Μ.Ο. στο Π.Γ.Ν Πατρών, Διευθυντής Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών και Διευθυντής Κέντρου Εθελοντών Δοτών-ΚΕΔΜΟΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, υποστήριξε ότι το μέλλον των θεραπειών αυτών είναι να λαμβάνει ο κάθε ασθενής εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία, ενώ αυτό είναι κάτι που στη συνέχεια θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσήματα.
Η δεύτερη μέρα της διημερίδας περιελάμβανε ένα workshop με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, επαγγελματιών υγείας, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, με τίτλο “Από την εμπειρία στην ενδυνάμωση”. Στο πνεύμα αυτό κατατέθηκαν προτάσεις των ίδιων των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών, σε όλα τα στάδια της πορείας τους με τη νόσο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα συμπεράσματα του workshop ήταν:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ