Εν ζωή ενδεχομένως να βρίσκονταν κάποιοι από τους εκλιπόντες φιλοξενούμενους του γηροκομείου «Αγία Κυριακή», οι οποίοι λόγω κοροναϊού νοσηλεύτηκαν στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Συντονιστή Διαχείρισης Πανδημίας του Νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου και Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ, Αδαμάντιο Χλωρό.
Οι ασυμπτωματικοί ηλικιωμένοι από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι θα μπορούσαν να είχαν μια άλλη αντιμετώπιση, όπως υποστηρίζει ο κ. Χλωρός μετά την απώλεια 20 ζωών.
Υπενθυμίζεται ότι μεταφέρθηκαν με απόφαση του ΕΟΔΥ, μεταξύ άλλων, 16 στο «ΑΧΕΠΑ», 15 στο «Παπαγεωργίου» και 34 στο «Παπανικολάου», για να ανακοπεί η μετάδοση σε όλους τους τροφίμους και στο προσωπικό του γηροκομείου.
Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό η μεταφορά τους έπρεπε να κριθεί με βάση ιατρικά κριτήρια, «πιθανολογώ ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα είχαν καταλήξει άσχημα, αν δεν είχαν εισαχθεί υποχρεωτικά στα νοσοκομεία. Η ανάγκη νοσηλείας τους έπρεπε να κριθεί με ιατρικούς όρους και όχι με επιδημιολογικούς».
Ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ υποστηρίζει ότι «αυτό έπρεπε να είχε γίνει από μία ομάδα γιατρών, οι οποίοι θα πήγαιναν στο γηροκομείο και θα εξέταζαν επιτόπου τους ηλικιωμένους. Αν, δηλαδή, φιλοξενούνταν σε μια ενδιάμεση μονάδα φροντίδας όσοι ηλικιωμένοι βρέθηκαν μεν θετικοί αλλά ήταν ασυμπτωματικοί και εισάγονταν στα νοσοκομεία μόνον αυτοί που είχαν ένδειξη νοσηλείας, εκτιμώ ότι θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη. Νοσηλεύτηκαν όλοι αδιακρίτως σε νοσοκομειακές κλινικές χωρίς να ληφθεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια η απόφαση εισαγωγής σε αυτές».
Την διακινδύνευση εξήγησε ο Συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλωρός, υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του «η νοσηλεία χωρίς ιατρική ένδειξη είναι γνωστό ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, δυσκολία περίθαλψης λόγω των απαιτητικών προστατευτικών μέτρων που υποχρεώνεται να λαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, περιορισμός των ηλικιωμένων σε κλειστούς θαλάμους είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της νοσηλείας».
Τα τεχνικά προβλήματα ακόμη αποσαφήνισε ο κ. Χλωρός, «η κατάσταση των ηλικιωμένων, όμως, ακόμη και να είναι καλά στην υγεία τους επιβαρύνεται τόσο από την υποχρεωτική απομόνωση όσο και από τις δυσκολίες περιποίησης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, επειδή το προσωπικό πρέπει να φορά ειδικές στολές προφύλαξης για να μπει και να βγει από τους θαλάμους ενώ η παρουσία του είναι χρονικά περιορισμένη σε αυτούς».
Άξιο λόγου είναι ότι οι ηλικιωμένοι ήταν συνεχώς ξαπλωμένοι, ενώ ορισμένοι θα μπορούσαν να είναι σε καθιστή θέση, ενώ με δυσκολίες πραγματοποιούνταν η σίτισή τους. Επειδή κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα παραληρήματος, βγαίνοντας από τους θαλάμους στους διαδρόμους της κλινικής, το προσωπικό αναγκάστηκε να τους καθηλώσει.
Οι 34 ηλικιωμένοι που νοσηλεύτηκαν στο Παπανικολάου, ανήκαν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και είχαν πάρα πολλά υποκείμενα νοσήματα, οπότε και έλαβαν θεραπείες με οξυγόνο, υγρά, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά (αζιθρομυκίνη και άλλα αντιβιοτικά) και αντιπηκτική προφύλαξη.
Πηγή: ethnos.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ