Την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της ενδεικτικής τιμής, όπως την προβλέπει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, που ενεργοποιεί τη διαδικασία απελευθέρωσης τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., συνεχίζουν να εκφράζουν οι Φαρμακοποιοί. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) κάνει λόγο για χαριστική βολή στον κλάδο, καθώς η περαιτέρω συμπίεση του ήδη μικρού ποσοστού των φαρμακείων, από την απουσία περιορισμού στη χονδρική τιμή, θα τα οδηγήσει σε οικονομικοί ασφυξία.
«Πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική απόφαση που πλήττει τα φαρμακεία. Η μείωση του ποσοστού κέρδους κατά την πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έρχεται να προστεθεί στη σειρά μέτρων που συμπιέζουν όλο και περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα του φαρμακείου. Η υπουργική απόφαση από την μια πλευρά αφήνει ελεύθερα τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη συμπιέζει το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αναγκαστικής μείωσης του αριθμού των φαρμακείων με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας».
Την ίδια ώρα, ο ΦΣΘ εκτιμά ότι η απελευθέρωση των τιμών θα σημάνει και την αύξηση τους και άρα μεγαλύτερο κόστος για τους ασθενείς, ενώ «μοναδική κερδισμένη θα είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. προς τα πάνω». Έτσι, ζητούν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.
Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης, η ενδεικτική λιανική τιμή που θα αναγράφεται, δεν θα είναι υποχρεωτική και ταυτοχρόνως δεν υπάρχει περιορισμός στη χονδρική τιμή, αλλά υπάρχει δέσμευση για το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου που μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Εκτιμά, δε, ότι το Παρατηρητήριο Τιμών, που πρόκειται να δημιουργηθεί, δεν θα καταφέρει να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών, που πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.).
«Τα φάρμακα αυτά θα τεθούν εκτός του δελτίου τιμών φαρμάκων που εκδίδεται κάθε έξι μήνες και συνεπώς οι τιμές τους θα είναι ελεύθερες και θα εκτιναχθούν προς τα πάνω. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έτσι κι αλλιώς καθορίζει την τιμή των ΜΗΣΥΦΑ προς τα πάνω και η οποία βάζει χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ