Skip to content

Λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων δεν έκαναν τη τρίτη δόση

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Λήξη θα σημάνει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού, αλλά δεν έλαβαν την αναμνηστική δόση, από τις 7 Φεβρουαρίου. Εκτιμάται ότι 300.000 πολίτες άνω των 18 ετών δεν θα μπορούν να εισέλθουν με το υπάρχον πιστοποιητικό σε εστίαση και καταστήματα.

Συνεπώς, σε όσους δεν χορηγήθηκε η τρίτη δόση από αύριο Δευτέρα θα αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.  Η παράσταση που είχε δοθεί έως αύριο προέκυψε εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που έπληξε τη χώρα.

Στην πραγματικότητα οι εν λόγω πολίτες παρέλειψαν να ανανεώσουν και να ενδυναμώσουν την ανοσιολογική απόκριση του οργανισμού τους μετά επτά μήνες από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων, ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο. Κι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία(άνω του 87%) μερίμνησε να  λάβει τη τρίτη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτείας για τους εμβολιασμούς, τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα απωλέσουν 300.000 πολίτες. Συνεπώς,  μόνο με PCR ή rapid test θα μπορούν να μπουν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και σε ανοικτούς χώρους εστίασης. Επίσης, με την επίδειξη βεβαίωσης τεστ θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε κομμωτήρια, στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, σε εκπαιδευτικές δομές, σε χώρους άθλησης και εκκλησίες. Το ίδιο ισχύει και για τους υγειονομικούς που δεν έλαβαν τη τίρίτη δόση. Όσο για το πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να το εκδώσουν, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δηλώσουν θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Από  αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, οι ταξιδιώτες που διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό με 9μηνη ισχύ,  δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ  προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού τεστ για να μπουν στη χώρα.

 

Rapid testΕνισχυτική δόσηπιστοποιητικό εμβολιασμούΤρίτη δόση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...