Άνοδο σημείωσε ο αριθμός των τραυματισμών κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασκούνται μόνοι τους στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη των γυμναστών ή των προπονητών τους.
Ο λανθασμένος τρόπος εκτέλεσης των ασκήσεων θεωρείται πηγή του κακού, όπως εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Κλινική Περιστερίου.
«Πολλοί έχουν προμηθευτεί όργανα γυμναστικής και έχουν μετατρέψει το σαλόνι τους σε ένα μικρό γυμναστήριο, χωρίς, όμως, να υπάρχουν προδιαγραφές σταθερότητας και ασφάλειας που παρέχουν οι επαγγελματικοί χώροι άσκησης. Εξαιτίας δε της απουσίας επίβλεψης, οι ασκούμενοι κινδυνεύουν από ρήξεις δικέφαλων, τρικέφαλων και τετρακέφαλων, πρόσθιων και οπίσθιων χιαστών, στροφικού πετάλου του ώμου και πολλούς άλλους τραυματισμούς» επεσήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Πρόβλημα ανακύπτει καθώς κάποιοι ασκούνται παρακολουθώντας προγράμματα γυμναστικής στο διαδίκτυο ή κάνοντας ασκήσεις που συστήνουν μη επαγγελματίες.
Ζήτημα έχει προκύψει και από τις πτώσεις κατά την ποδηλασία και το τρέξιμο στο δρόμο όπως μαρτυρούν οι αριθμοί τραυματισμών στον αστράγαλο, από διαστρέμματα έως κατάγματα, τραυματισμούς στον καρπό ή στον αγκώνα.
Από διαδικτυακή έρευνα αποκαλύπτεται το είδος της άσκησης στο σπίτι που προτιμάται αυτούς τους μήνες και τα χαρακτηριστικά των μυοσκελετικών τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του lockdown.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:
Σε ότι αφορά τους τραυματισμούς καταγράφεται:
«Είναι πιθανό ένα υψηλό ποσοστό να εκτέλεσε τις ασκήσεις τυχαία, χωρίς τη σωστή σειρά, και πιέζοντας πολύ τον εαυτό τους να ξεπεράσει τα όριά του. Όμως, με αυτόν τον τρόπο οι ασκήσεις όχι μόνο είναι αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες αφού μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, ενώ άλλοι απαιτούν ιατρική περίθαλψη», επισημαίνει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος.
Συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασκούμενο είναι:
Δεν θα πρέπει να μπει τελεία στην γυμναστική, αλλά χρειάζεται προθέρμανση, να μην πιέζουμε τον εαυτό μας υπερβολικά, να ακολουθούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας και να εμπιστευόμαστε μόνο συμβουλές επαγγελματιών γυμναστών, σύμφωνα με τον Dr Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ