Εξατομικευμένες προβλέψεις για την πιθανότητα μια γυναίκα να μείνει έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, παρέχει ένα on-line σύστημα που δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν (Σκωτία), με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική στατιστική Ντέηβιντ ΜακΛέρνον.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, Το σύστημα έχει «εκπαιδευθεί» με βάση στοιχεία από περίπου 113.900 γυναίκες, που είχαν κάνει διαδοχικές προσπάθειες εξωσωματικής (συνολικά 184.269). Πλέον σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας, αναδεικνύεται εκείνος της ηλικίας, καθώς μετά τα 30 οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά. Ενδεικτικά, μια γυναίκα 30 ετών με δύο χρόνια ανεξήγητης υπογονιμότητας (η οποία ξεκίνησε στα 28 της τις προσπάθειες να κάνει παιδί με τον σύντροφό της), έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα 46% να «πιάσει» παιδί με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής και 79% με την τρίτη.
Το λογισμικό κάνει προβλέψεις επιτυχίας για έως 6 κύκλους εξωσωματικής και λαμβάνει υπόψη την τυχόν χρήση κατεψυγμένων γονιμοποιημένων ωαρίων, τον αριθμό των εμβρύων που θα καταψυχθούν, τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται κάθε φορά, την υγεία των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα κ.ά.
Το σύστημα, μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες όσο κι από γιατρούς και κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ