Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που «προβλέπει» καλύτερα από τους γιατρούς ποιοι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δημιούργησαν Βρετανοί ερευνητές.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες προκαλεί βλάβες στην καρδιά των ασθενών με πνευμονική υπέρταση. Περίπου το 1/3 των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μια 5ετία από τη διάγνωση της πάθησής τους. Αν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες, είναι σημαντικό οι γιατροί να κάνουν μια πρόβλεψη για την εξέλιξη κάθε ασθενούς, προκειμένου να διαλέξουν την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση θεραπεία.
Tο «έξυπνο» λογισμικό κάνει ακριβώς αυτό, καθώς εντοπίζει με ποσοστό ακρίβειας της τάξης του 80% ποιοι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση κινδυνεύουν να πεθάνουν σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών. Το ποσοστό ακρίβειας των γιατρών αντίστοιχα δεν ξεπερνάει το 60%.
Πώς γίνεται αυτό; Το εν λόγο πρόγραμμα αναλύει εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές καρδιολογικές εξετάσεις, εντοπίζοντας εκείνους τους ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και κατά συνέπεια χρειάζονται έγκαιρα μια πιο επιθετική θεραπεία. Βεβαίως, θα ακολουθήσουν δοκιμές του «έξυπνου» λογισμικού σε διάφορα βρετανικά νοσοκομεία, προτού αυτό καταστεί ευρέως διαθέσιμο στους γιατρούς.
Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ακτινολογικό περιοδικό “Radiology”, ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις προγνωστικές δυνατότητες του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλες νόσους, όπως η καρδιομυοπάθεια.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ