Σφοδρή επίθεση στον Ανδρέα Ξανθό εξαπέλυσε από το βήμα του ετήσιου Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τονίζοντας ότι η ασκούμενη πολιτική στο Φάρμακο απέχει παρασάγκας από τις σχετικές εξαγγελίες.
«Η λέξη δαπάνη, εν προκειμένω φαρμακευτική δαπάνη, ορθώς σιγά –σιγά απαλείφεται από την ελληνική ορολογία, δεδομένου ότι όπως αποδείχτηκε η τεχνοκρατική αυτή προσέγγιση ήταν λανθασμένη και βέβαια καθόλου αποδοτική. Όπως σωστά έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας πρόσφατα, η προσέγγιση για την Υγεία πρέπει να είναι ασθενοκεντρική και με σαφή προσανατολισμό προς ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς όμως τα έργα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Κ. Λουράντος.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στηλίτευσε ειδικότερα την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μέτρο με το οποίο παραδίδεται το φαρμακείο στο έλεος του κεφαλαίου.
«Πιστεύει κάποιος ότι οι μεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών συμφερόντων θα δημιουργήσουν σημεία πώλησης ή επενδύσεις π.χ. στην Κάσο όπου βρίσκεται ένα μαχόμενος φαρμακοποιός, ή ακόμη και σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα. Επομένως για ποια άρση των εμποδίων πρόσβασης μιλάμε;» διερωτήθηκε σχετικά.
Ο κος Λουράντος υπήρξε ακόμη πιο επικριτικός σ’ ότι αφορά τις σκέψεις περί απελευθέρωσης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ.
«Έχετε στα χέρια σας, όπως και εγώ, την επιστολή της ΕΦΕΧ στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και την φαρμακευτική δαπάνη, αφού πληρώνονται από τους πολίτες κι ως εκ τούτου οφείλετε να απελευθερώσετε τις τιμές των φαρμάκων αυτών. Τι ανάγκη άλλων αποδείξεων έχετε από την έμμεση ομολογία ότι επιδιώκουν την αύξηση των φαρμάκων αυτών εις βάρος της τσέπης του Ελληνικού λαού; Τι ανάγκη άλλων αποδείξεων έχετε από την έμμεση ομολογία ότι προτίθενται να μετατρέψουν το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο σε καταναλωτικό προϊόν;» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Ακόμη, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την προωθούμενη διάταξη κατάργησης της παράτασης λειτουργίας του κληρονομικού φαρμακείου επί 7 έτη για τα παιδιά που σπουδάζουν φαρμακευτική, κάνοντας λόγο για «τιμωρία σε βάρος φοιτητών που είχαν ατυχία να χάσουν τον γονιό τους» χωρίς κάποιο όφελος.
«Οι πραγματικές αλλαγές πρέπει να στοχεύσουν στην ενίσχυση του προληπτικού χαρακτήρα της υγείας και την βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών μέσω επιπλέον παροχών και όχι μέσω περικοπών» υπογράμμισε ο Κ. Λουράντος, υπενθυμίζοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξαρτάται μακροπρόθεσμα και από την πρόληψη και πολλές φορές είναι αντιστρόφως ανάλογη με την νοσοκομειακή δαπάνη. «Η σωστή χρήση των φαρμάκων (και όχι η μείωσή τους) και η συμμόρφωση των ασθενών με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, είναι αυτό που προλαμβάνει την τεράστια αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης» κατέληξε.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ