Σε συμφωνία με τις Εισαγγελικές αρχές ήρθαν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, προκειμένου να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων.
Τα παιδιά αυτά εισάγονται μόνο για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα κατ’ ανάγκη όμως γίνονται “σπίτι” για τα ασυνόδευτα παιδιά, αφού οι αρμόδιες δομές της Πρόνοιας δεν τα αναλαμβάνουν. Αιτία η έλλειψη θέσεων και προσωπικού.
Σύμφωνα με καταγγελία, μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα παιδιά περνούν στην κυριολεξία από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, ακόμη και στην ενηλικίωση μέσα στα νοσοκομεία αντί στις κατάλληλες προνοιακές δομές ή σε κάποια οικογένεια. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ανέδειξε τον περασμένο Δεκέμβρη με κινητοποιήσεις του το Σωματείο στα διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού πραγματοποίησαν ο υπ. Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο υπ. Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμ. Παπασάββας.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμφώνησαν στην ανάληψη των κατάλληλων ενεργειών για την άμεση μετακίνηση σε κατάλληλες δομές των παιδιών που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα, με τη συνεργασία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Συμφώνησαν, επίσης, να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Στη δομή αυτή θα προωθούνται τα ασυνόδευτα παιδιά, μετά την ολοκλήρωση του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Παίδων, και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο, έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ).
Την εποπτεία και τη διαχείριση του εγχειρήματος (μετά από τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις) θα έχει υπό την ευθύνη του -και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στο οποίο και θα απευθύνονται οι Εισαγγελικές Αρχές.
Με τις ενέργειες αυτές φαίνεται πως το πρόβλημα -σε ό, τι αφορά τουλάχιστον το Νοσοκομείο Παίδων- σύντομα θα λυθεί. Σε ό, τι αφορά τα παιδιά όμως, εάν δεν ανοίξουν όλες οι προνοιακές δομές που έχουν κλείσει και δεν προσληφθεί προσωπικό στα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας για την προστασία του παιδιού, το πρόβλημα απλά θα “κουκουλωθεί”. Ειδικά, μάλιστα, για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά η συμμετοχή σε προγράμματα αποϊδρυματοποίησης είναι ουσιώδης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ