Οι αγκυλώσεις και οι μολύνσεις που εμφανίζονται μετά τις επεμβάσεις της άκρας χειρός αποφεύγονται με τη χρήση αντισυμφυτικής μεμβράνης κολλαγόνου! Μετά τη συρραφή των τενόντων η χρήση της βάζει τέλος στις επιπλοκές.
«Πράγματι η χρήση της αντισυμφυτικής μεμβράνης κολλαγόνου (η οποία μετεγχειρητικά σχηματίζει ένα βιολογικό φραγμό (biofilm) που έχει αντισυμφυτικές αλλά και αντιβιωτικές ιδιότητες) σε συνδυασμό με πρώιμη κινητοποίηση αποτρέπει αγκυλώσεις και μολύνσεις » εξηγεί ο χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός χεριού, διευθυντής της κλινικής Μικροχειρουργικής άκρων του Ιατρικού Ψυχικού, Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης.
Τακτικά έπονται των τραυματισμών και των επεμβάσεων χεριού σχηματισμοί συμφύσεων μεταξύ των στιβάδων των ιστών της άκρας χειρός, π.χ. μύες, λίπος, τένοντες και νεύρα, σύμφωνα με τον Δρ Ιγνατιάδη. Έχει παρατηρηθεί ότι και στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ακόμη και μετά την βέλτιστη μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία η ανάπτυξη συμφύσεων στη περιοχή συρραφής και γενικά του τραύματος είναι αναπόφευκτη.
Από την αξιολόγηση 41 ερευνητικών άρθρων σε καταξιωμένες βάσεις δεδομένων (PubMed, Medline, CINAHL, Embase) προκύπτουν τα πλεονεκτήματα της χρήση της αντισυμφυτικής μεμβράνης κολλαγόνου ή σκευάσματος gel κολλαγόνου ή υαλουρονικου οξέος.
« Επίσης τα παραπάνω σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ήδη ραμμένους κολλημένους τένοντες με συμφύσεις αφού υποβληθούν σε δεύτερη επέμβαση συμφυσιόλυσης (ξεκολλήματος) με αποτελέσματα βελτίωσης τουλάχιστον 50% » προσθέτει ο Δρ Ιγνατιάδης.
Για καλύτερα αποτελέσματα πρωτόκολλο προβλέπει τον συνδυασμό:
Kάλυψη συρραφής με μεμβράνη και
Σχετικά με την άτρευματική μικροχειρουργική τεχνικής, διευκρινίζεται ότι οιοι επεμβάσεις άκρας χειρός να γίνονται με εξιδικευμένες λεπτές τεχνικές όπως:
με ειδικές ενδοτενόντιες συρραφές (τενοντορραφές Kleinert, Kessler, Tsugai)
Μεμβράνη κολλαγόνου
Χάρη στην κάλυψη του σημείου συρραφής (περιτύλιγμα) με ειδικές μεμβράνες κολλαγόνου μετεγχειρητικά δημιουργείτε ένας βιολογικό φραγμό (biofilm). Αυτός θωρακίζει το σημείο μέσω αντισυμφυτικώμ αλλά και αντιβιωτικών ιδιοτήτων (εμποτισμός με Γενταμικύνη).
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δυσκαμψία-αγκύλωση ή μόλυνση. Οι μεμβράνες αυτές (genta-foil, Dyna-visc, Graft Jacket κλπ) διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις (2,5×2,5 ή 5×5, 10×10 κλπ). Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή gel (Hyaloglide, Adcon, Hyalurom tendon, κλπ). Οι μεμβράνες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν και γύρω από ραμμένα νεύρα για να τα προστατεύσουν επίσης και αυτά από συμφύσεις και προσκόλληση άλλων ιστών επάνω τους. Μετά την επέμβαση ο ασθενής ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα ελεγχόμενης κινήσεως των δακτύλων για μία περίοδο 4 εβδομάδων με πρώιμη ενεργητική έκταση/παθητική κάμψη με ειδικό σύστημα με λάστιχα (Kleinert).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ