«Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα για να πετύχει επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην ευημερία», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων η Δρ. Μιράντα Ξαφά, Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ από το βήμα του 9ου Pharma & Health Conference (#phc18), το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω live streaming.
Όπως εξήγησε η κ. Ξαφά, τα «δίδυμα ελλείμματα» στο δημοσιονομικό και στο εξωτερικό πεδίο έχουν μηδενιστεί, όμως οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν μετακινηθεί στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα: τα μισά δάνεια στις τράπεζες είναι κόκκινα και οι μισοί φορολογούμενοι έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το κράτος και τα ταμεία. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται εκτός προγράμματος και εκτός αγορών.
Δρ. Μ. Ξαφά: Πολλές μεταρρυθμίσεις παραμένουν αίολες
«Αυτές οι προκλήσεις δοκιμάζουν την υπόσχεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κανονικότητα. Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε μια πορεία χαμηλής ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι ριζικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο κράτος και στη Δικαιοσύνη για να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Η πολιτική των κοινωνικών μερισμάτων μέσω των υπερπλεονασμάτων βασισμένων σε υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με κραυγαλέες ελλείψεις στην υγεία, στις υποδομές, κ.α., δεν είναι διατηρήσιμη», κατέληξε.
Σύμφωνα με την κ. Ξαφά η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 (βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή) θα είναι διαφορετική ανάλογα με το σενάριο που επιλεγεί. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων και αντίμετρα τότε θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα τότε θα διαμορφωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ.
Δρ. Μιράντα Ξαφά: Είναι επείγον να μεταφέρουμε πόρους στη νέα γενιά
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ