Εξοικονομήσεις που υπολογίζεται να φθάσουν τα $10 δισ. (13,2 δισ. δολάρια Καναδά) σε βάθος δεκαετίας, εκτιμάται ότι θα επιτύχει ο Καναδάς εφαρμόζοντας ρυθμιστικές αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων με πατέντα. Νομικά αναμένεται να κινηθούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής από το 1987, ο Καναδάς αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τις τιμές φαρμάκων, οι οποίες είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Reuters. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα για τους ασθενείς, τους εργοδότες και την ασφαλιστική αγορά, εις βάρος των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών. Δεν αποκλείεται, δε, να οδηγήσουν σε περιστολή κερδών και για τις φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας του Καναδά Ginette Petitpas Taylor, το μεγάλο αυτό βήμα με στόχο τη μείωση των τιμών θα βάλει τις βάσεις για ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Φαρμάκων. Όπως αναφέρει το Reuters, η Κυβέρνηση Trudeau αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα κάλυψης του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για μέρος ή ακόμη και όλους τους Καναδούς, αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Πάντως, οι αλλαγές περιλαμβάνουν και το «καλάθι» των χωρών αναφοράς, αφαιρώντας τις ΗΠΑ και την Ελβετία, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη και η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων και την επίπτωση τους στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα χρειαστεί να αποκαλύπτουν στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή συγκεκριμένες εμπιστευτικές εκπτώσεις. Ωστόσο, οι εν λόγω αλλαγές (cost – effectiveness και budget impact) θα αφορούν μόνο τα φάρμακα που εγκρίθηκαν από τις καναδικές αρχές μετά την έναρξη ισχύος των κανόνων.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2020, αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου, ώστε να καταγραφούν σχόλια και αντιδράσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ