Τέλος στα σενάρια περί ανοσίας της αγέλης βάζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Πιθανό είναι ότι ένας αναρρώσαντας να κολλήσει ξανά τρεις με τέσσερις μήνες μετά.
Πλέον έχει καταστεί σαφές ότι η ανοσία της αγέλης ή η «αποστειρωτική ανοσία» δεν μπορεί να διασφαλιστεί και να κρατηθεί στον χρόνο, όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος διατελεί και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο αρχικός πόθος ορισμένων κατά την πανδημία ο πληθυσμός να μολυνθεί ώστε να μην μπορεί να μεταδίδεται ο ιός δεν ισχύει. «Δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου, και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας ιδίως με την Όμικρον να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό της αποστειρωτικής ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί στον πληθυσμό είναι πάνω από 90%, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης. Σχετικά με την επαναμόλυνση σε ένα εύλογο διάστημα τριμήνου, ο καθηγητής δεν απέκλεισε την πιθανότητα αλλά επισήμανε πως η παραλλαγή είναι πρόσφατη και θα πρέπει να παρέλθει ένα διάστημα για να επιβεβαιωθεί.
Το ποσοστό αποτέλεσμα της τρίτης δόσης υπολογίζεται πάνω από 50% για την αποστειρωτική ανοσία, ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο που να κάνει 100% ανοσία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής. Ακόμη και όσοι μολύνονται με την όμικρον αλλά έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις έχουν μικρότερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία από ότι εάν είχαν μολυνθεί με παραλλαγή Δέλτα. Παρά την εμφάνιση των μεταλλάξεων ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι αυτή η προστασία από ενδεχόμενο νοσηλείας ή θνητότητας θα είναι περισσότερο από ένα χρόνο.
Η κυτταρική ανοσία κρατάει περισσότερο χρόνο από τα αντισώματα, αλλά τα Τ-κύτταρα δεν οδηγούν σε αποστειρωτική ανοσία, ιδίως σε νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού. Όπως διευκρίνισε τα Τ-κύτταρα κυκλοφορούν στο αίμα και όχι στη μύτη, οπότε αυτά επεμβαίνουν μετά από μόλυνση σε δεύτερη φάση προστατεύοντας από βαριά νόσο.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι αναμένεται η κατάσταση να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Ο ίδιος απέφυγε προβλέψεις, εκτιμώντας γενικά ότι τα κρούσματα για ένα διάστημα ακόμη θα παραμείνουν υψηλότερα από αυτό που έχουμε συνηθίσει, ενώ ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με τα λεγόμενά του εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ