Εξηγήσεις περί της αναγκαιότητας λήψης μέτρων λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης με την επικράτηση της υπομετάλλαξης της Όμικρον, Β5, έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Τα υπερ και τα κατά ανέλυσε ο καθηγητής από την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.
Στο εάν θα πρέπει να εισακουστούν οι φωνές για την λήψη νέων μέτρων αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (ΜΦΠ) περιλαμβάνουν lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας. Στόχος είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.
Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής των μέτρων σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι συνέβαλαν στο «να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία». Τα μέτρα αυτά συνέδραμαν «να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα».
Ωστόσο, στη φάση της πανδημίας που διανύουμε η εκρίζωση δεν είναι εφικτή, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης σχολιάζοντας ότι η πανδημία δεν λειτουργεί σαν «μπόρα που έρχεται και φεύγει». Μπορεί τα εν λόγω μέτρα να επιπεδώνουν την καμπύλη, αλλά δεν μειώνουν τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου, καθώς με την άρση τους επιστρέφει και η έξαρση «μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση». Μάλιστα , ο καθηγητής διευκρινίζει ότι δεν συνιστώνται στην παρούσα κατάσταση οριζόντια μέτρα αφού «δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης».
Άλλωστε αρνητική επίδραση έχουν σε βάθος χρόνου «οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση». Επί του θέματος της χαλάρωσης στην εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε χαρακτηριστικά «το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει “κουραστεί” μετά από 2 χρόνια και να τον “πυροβολάμε” δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση».
Στα θετικά των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης γιατί αφενός «μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας», και αφετέρου «επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση».
Καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή “κύματα που σπάνε και μας περνάνε”». Για να επέλθει η ύφεση πρέπει να έχει προκύψει ένα παροδικό τείχος ανοσίας. Οι θερινές καιρικές συνθήκες βοηθούν προστατευμένα. Υπό τα παρόντα δεδομένα, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν «στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ