Ακίνδυνη είναι η κατάσταση στη Κίνα για το δυτικό κόσμο, μετά το τέρμα των μέτρων zero covid, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι απόρροια της άρσης των αυστηρών μέτρων, όπως εξηγεί το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Βάζοντας τελεία στην «ανερμάτιστη» πολιτική της η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή στο Πρώτο πρόγραμμα, αύξησε την κυκλοφορία του ιού σε ένα πληθυσμό που δεν έχει υβριδική ανοσία. Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο για την Ελλάδα, ενώ σχετικά με την λήψη προληπτικών μέτρων ο καθηγητής υποστήριξε ότι επιστημονικά δεν έδειξε ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο που εφαρμόζεται προ της αναχώρησης τεστ να είχε κάποιο αποτέλεσμα στη διαχείριση των κρουσμάτων όμικρον. Από τη στιγμή που εντός της χώρας δεν υπάρχουν μέτρα, όπως αποσαφήνισε ο κ. Μαγιορκίνης η προσθήκη 200 κρουσμάτων σε 8.000 καταγραφόμενα κρούσματα δεν θα αλλάξει κάτι.
Όσο για την χώρα μας και τις συνέπειες του συγχρωτισμού των γιορτών, ο καθηγητής υποστήριξε ότι δεν αναμένονται αξιοσημείωτες συνέπειες καθώς πλέον η υβριδική ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή. Δεν αναμένεται κάποιο αποτύπωμα της κινητικότητας των γιορτών, καθώς ήδη ο κόσμος κυκλοφορεί και δεν συνέβη μια απότομη κυκλοφορία όπως τις προηγούμενες γιορτές. Λήψη μέτρων δεν θα χρειαστεί από την στιγμή που δεν υπάρχει φόρτος στο Σύστημα Υγείας, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας ότι τα οριζόντια μέτρα λαμβάνονται σε συνάρτηση με τη πίεση στο ΕΣΥ. Ωστόσο, ο καθηγητής υπενθύμισε νωρίτερα ότι ο κορονοϊός έχει έρθει για μείνει και χρειάζεται χρόνος για να πέσει μεταδοτικότητα του. Τώρα διανύουμε μια περίοδο που έχουν μεγάλη κυκλοφορία οι ιοί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά είμαστε καλύτερα σε σύγκριση με πέρυσ . Από την άνοιξη και μετά αναμένεται σημαντική πτώση του ιού και λογικά του χρόνου θα έχουμε μικρότερη κυκλοφορία. Ο ιός θα ενταχθεί στους εποχιακούς ιούς που επανακάμπτουν κάθε χρόνο.
Σχετικά με το νέο στέλεχος από την Αμερική, το XBB15, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι έχει μία δυναμική αλλά μικρή, καθώς προέκυψε από μια ανάμιξη δύο στελεχών της Ο2. Ο ίδιος ανέφερε ότι από όσα γνωρίζουμε από τα πρώτα στοιχεία ότι το στέλεχος διαθέτει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη, της τάξεως του 20% «ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω», σχολίασε ο καθηγητής επιδημιολογίας. Δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη δυναμική, κατά λεγόμενα του κ. Μαγιορκίνη, το προφίλ δεν φαίνεται κάτι τρομακτικό αλλά είναι ένα ακόμη υποστέλεχος, που θα έρθει λογικά και στην Ελλάδα και δεν θα αλλάξει το statu. Όμως ο καθηγητής υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι στην Βιολογία και στην Επιστήμη δεν μπορείς νααποκλείσεις εμφάνιση ενός νέου απειλητικού στελέχους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ