Αύξηση διαπιστώθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην χώρα μας κατά τη τελευταία εβδομάδα κατά 48% αλλά και των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Περαιτέρω αύξηση προβλέπει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης για το επόμενο διάστημα.
Όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα δεδομένα, κατά τo σχόλιο του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, σε ανάρτησή του στα social media, δεν προβλέπεται άνοδος του αριθμού των νοσηλευόμενων ΜΕΘ. O κ. Μαγιορκίνης αποσαφηνίζει ότι η άνοδος αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου επτά ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης). Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας. Μάλιστα υπολογίζεται ότι οι 15 εξα αυτών εμφάνισαν άνοδο πάνω από 30% και μόνο οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. «Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και δεν οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια» σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
Περαιτέρω και ραγδαία αύξηση θα υπάρξει στις διαγνώσεις τις επόμενες δυο εβδομάδες, όπως εκτιμά ο καθηγητής και προσθέτει ο ίδιος «μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες». Ωστόσο, δεν αναμένεται σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, χωρίς να είναι βέβαιο. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι «σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19. Ενδεχομένως, η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων, αλλά οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.
Για αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη του αριθμού των τεστ που διενεργούνται. «Όσο η πανδημία περνάει σε περισσότερο διαχειρίσιμα επίπεδα το testing θα μειώνεται, και σε ένα χρόνο από τώρα είναι λογικό να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι σήμερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Μέχρι τώρα στην χώρα μας έχε εφαρμοστεί μία από τις πιο συντηρητικές πολιτικές και όπως εξηγεί ο ίδιος «έχει διατηρήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο testing στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες». Στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλλει το πρόγραμμα self-test, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν οι ελληνικές οικογένειες. Ο κ. Μαγιορκίνης ενθάρρυνε σε αυτή την φάση που οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν την προαναφερόμενη ταλάντωση «να κάνουμε self-test αν έχουμε συμπτώματα ή έχουμε εκτεθεί σε γνωστό κρούσμα ή έχουμε έκθεση σε συγχρωτισμό».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ