Σταδιακά ήδη αποδυναμώνεται το παρόν επιδημικό κύμα σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ ο κ. Μαγιορκίνης υποστηρίζει πως πλέον έχουν φανεί τα σημάδια κάμψης του.
Στα θετικά στοιχεία σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής σε ανάρτησή του στα social media είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί η μείωση στις διαγνώσεις «με γρηγορότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα». Πτώση έχει και ο αριθμός των διασωληνωμένων «επιβεβαιώνοντας πλήρως στο σενάριο ότι δεν θα βλέπαμε πίεση στο σύστημα υγείας» σχολιάζει ο κ. Μαγιορκίνης. Η καθοδική πορεία του αριθμού των θανάτων με covid-19 είναι αποτέλεσμα της μείωσης της διασποράς, όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κινητική μίας έξαρσης που άρχισε με τον δείκτη Rt άνω του 5 και πιθανώς κινήθηκε αρχικά γύρω στο 6 με 7 διαφαίνεται ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 8 εβδομάδων, λογικά μέχρι τέλος Αυγούστου».
Ο καθηγητής επικαλούμενος στοιχεία από προσομοίωση τόνισε «σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια στην Ελλάδα – δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η υποκαταγραφή πλέον είναι δεδομένη παντού. Υπολογίζουμε ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί με γύρω στα 7 εκατομμύρια μολύνσεις»σχολιάζοντας ότι ο αριθμός προκύπτει με βάση μοντέλα SIRS.
Μάλιστα, σχετικά με την θνητότητα στο θερινό πανδημικό κύμα ο καθηγητής υποστήριξε ότι «περισσότερο από το 60-70% των θανάτων είναι συγκυριακοί» επεξηγώντας ότι πρόκειται για θανάτους ανθρώπων «με και όχι από covid-19. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη τρέχουσα πανδημική έξαρση «υπήρχε μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία με παρά ΛΟΓΩ covid-19, δηλαδή έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για άλλο λόγο και διαγιγνώσκονταν λόγω του test εισαγωγής».
Ειδικότερα για το ποσοστό της θνησιμότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ισχυρίζεται ότι «ο τελευταίος χάρτης του Euromomo επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέχρι και την 29η εβδομάδα (18-24 Ιουλίου)». Αντίθετα, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται σημαντική πλεονάζουσα θνησιμότητα όπως είναι η Ισπανία (πολύ υψηλή), η Γαλλία (υψηλή), η Γερμανία (υψηλή), η Πορτογαλία (μέτρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μέτρια). Ο καθηγητής τόνισε ότι στην «εβδομάδα 30 (24 Ιουλίου-31 Αυγούστου) διαφαίνεται μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν όλα τα στοιχεία».