Σταδιακά ήδη αποδυναμώνεται το παρόν επιδημικό κύμα σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ ο κ. Μαγιορκίνης υποστηρίζει πως πλέον έχουν φανεί τα σημάδια κάμψης του.
Στα θετικά στοιχεία σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής σε ανάρτησή του στα social media είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί η μείωση στις διαγνώσεις «με γρηγορότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα». Πτώση έχει και ο αριθμός των διασωληνωμένων «επιβεβαιώνοντας πλήρως στο σενάριο ότι δεν θα βλέπαμε πίεση στο σύστημα υγείας» σχολιάζει ο κ. Μαγιορκίνης. Η καθοδική πορεία του αριθμού των θανάτων με covid-19 είναι αποτέλεσμα της μείωσης της διασποράς, όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κινητική μίας έξαρσης που άρχισε με τον δείκτη Rt άνω του 5 και πιθανώς κινήθηκε αρχικά γύρω στο 6 με 7 διαφαίνεται ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 8 εβδομάδων, λογικά μέχρι τέλος Αυγούστου».
Ο καθηγητής επικαλούμενος στοιχεία από προσομοίωση τόνισε «σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια στην Ελλάδα – δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η υποκαταγραφή πλέον είναι δεδομένη παντού. Υπολογίζουμε ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί με γύρω στα 7 εκατομμύρια μολύνσεις»σχολιάζοντας ότι ο αριθμός προκύπτει με βάση μοντέλα SIRS.
Μάλιστα, σχετικά με την θνητότητα στο θερινό πανδημικό κύμα ο καθηγητής υποστήριξε ότι «περισσότερο από το 60-70% των θανάτων είναι συγκυριακοί» επεξηγώντας ότι πρόκειται για θανάτους ανθρώπων «με και όχι από covid-19. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη τρέχουσα πανδημική έξαρση «υπήρχε μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία με παρά ΛΟΓΩ covid-19, δηλαδή έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για άλλο λόγο και διαγιγνώσκονταν λόγω του test εισαγωγής».
Ειδικότερα για το ποσοστό της θνησιμότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ισχυρίζεται ότι «ο τελευταίος χάρτης του Euromomo επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέχρι και την 29η εβδομάδα (18-24 Ιουλίου)». Αντίθετα, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται σημαντική πλεονάζουσα θνησιμότητα όπως είναι η Ισπανία (πολύ υψηλή), η Γαλλία (υψηλή), η Γερμανία (υψηλή), η Πορτογαλία (μέτρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μέτρια). Ο καθηγητής τόνισε ότι στην «εβδομάδα 30 (24 Ιουλίου-31 Αυγούστου) διαφαίνεται μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν όλα τα στοιχεία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ