Skip to content

Μαγιορκίνης: Η Όμικρον είναι πιο ήπια-Τι δείχνουν νέες μελέτες

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Είναι η Όμικρον πιο ήπια από τις προηγούμενες παραλλαγές; “Τα στοιχεία πλέον είναι πολύ ισχυρά ότι ναι πρόκειται για έναν πιο ήπιο ιό“, απαντά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της επιτροπής ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει ότι “οι σκεπτικοί λένε ότι είναι η προηγούμενη ανοσία του πληθυσμού που την κάνει να φαίνεται πιο ήπια. Ωστόσο πέφτουν σε ένα λογικό σφάλμα καθώς οι ίδιοι σκεπτικοί λένε ότι οι επαναλοιμώξεις ακόμα και με την Όμικρον οδηγούνε σε αύξηση της Long Covid. Συνεπώς, αυτό που ισχυρίζονται συνολικά είναι ότι η προηγούμενη λοίμωξη από την μία μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσο αλλά αυξάνει την πιθανότητα για μακροχρόνια νόσο”.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάνει αναφορά σε 2 νέες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο Lancet και δείχνουν μείωση και της βαριάς νόσου και της μακροχρόνιας επίπτωσης.

  • Μείωση της βαριάς νόσου της Ομικρον σε σχέση με Δέλτα:
  • Μείωση της μακροχρόνια επίπτωσης της Όμικρον σε σχέση με Δέλτα:
Όπως σημειώνει, “η μελέτη έχει κάνει match τους ασθενείς με βάση ηλικία, φύλο και ανοσοποίηση-εμβολιασμός. Και εδώ έρχεται το πιο σημαντικό: τα εμβόλια ξέρουμε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά για την Όμικρον από ότι για την Δέλτα. Η Όμικρον ξεφεύγει από προηγούμενη λοίμωξη και εμβολιασμό πιο πολύ από ότι η Δέλτα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια για αυτό”.

Και καταλήγει: “Συνεπώς η προηγόυμενη ανοσοποίηση αν μη τι άλλο θα έπρεπε να προστατεύει λιγότερο έναντι της Όμικρον από ότι για την Δέλτα και συνεπώς θα έπρεπε, ως αποτέλεσμα του matching της μελέτης, να έχουμε υψηλότερη νοσηρότητα στα matched cases (εάν και εφόσον δεν ήταν πιο ήπια η Όμικρον). Και όμως ακόμα και με την πολύ καλά εδραιωμένη μειωμένη αποτελεσματικότητα η Όμικρον είχε σαφέστατα λιγότερη νοσηρότητα από ότι η Δέλτα τόσο στην οξεία όσο και στην πιθανή χρόνια νοσηρότητα”.

Γκίκας Μαγιορκίνηςήπιανέες μελέτεςπαραλλαγή Όμικρον

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κίνδυνος για διαβήτη και καρδιαγγειακά μετά από COVID-19
Εντυπωσιακή απώλεια βάρους προσφέρει νέο αντιδιαβητικό φάρμακο

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...